Składniki:

Wołowina z kością

700 gramów

Bulionetka wołowa Knorr

2 sztuki

Mielona wołowina

400 gramów

Marchewka

2 sztuki

Pietruszka

2 sztuki

Cebula

2 sztuki

Seler naciowy - 4 słupki

Białko z jajek

5 sztuk

Pieprz czarny ziarnisty

6 ziaren

Tymianek suszony

1 łyżeczka

easy

łatwe

60 min.

6 os.

Wołowe consomme

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść warzywa, potnij na drobniejsze części i niektóre z nich przyrumień na patelni aż do uzyskania ciemnej skórki.

Krok 2

Umieść tak przygotowane warzywa, razem z mięsem i kośćmi, w dużym garnku i zalej dwoma litrami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz utworzoną pianę.

Krok 3

Wsyp przyprawy i dwie Bulionetki Knorr. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 2 – 3 godziny.

Krok 4

Odcedź bulion, odkładając warzywa na później, a następnie ochłodź go do temperatury 30 stopni.

Krok 5

Połącz mięso mielone z białkami jaj kurzych i wrzuć do bulionu. Całość podgrzej powoli aż do lekkiego wrzenia, po czym starannie przecedź przez gazę.

Krok 6

Na zakończenie pokrój włoszczyznę w cienkie paseczki i podawaj z przygotowanym consommé.

Wołowe Consommé – Francuska Elegancja w Twojej Kuchni

Wołowe consommé to prawdziwa perełka kuchni francuskiej – klarowny, aromatyczny bulion o intensywnym smaku i bursztynowej barwie. Ten wykwintny wywar to doskonała alternatywa dla tradycyjnego rosołu, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekret doskonałego consommé tkwi w powolnym gotowaniu wołowiny z przypieczonymi warzywami oraz w specjalnej metodzie klarowania z użyciem mielonego mięsa i białek jaj.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Consommé wołowe to propozycja dla wszystkich miłośników klasycznych bulionów, którzy pragną odkryć nowe smaki. Docenią je osoby ceniące wyraziste, głębokie aromaty oraz elegancję na talerzu. To zupa, która zadowoli zarówno tradycjonalistów, jak i poszukiwaczy kulinarnych przygód.

Na jaką okazję?

Doskonale sprawdzi się jako wykwintne rozpoczęcie niedzielnego obiadu zamiast klasycznego rosołu. To również elegancka propozycja na spotkania rodzinne czy przyjęcie gości, którym chcesz zaimponować. Serwowane w pięknych bulionówkach z dodatkiem cienko pokrojonych warzyw będzie prawdziwą ozdobą stołu.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna metoda klarowania consommé z użyciem mielonego mięsa i białek jaj to technika stosowana przez mistrzów kuchni od wieków. Białka przyciągają wszystkie zanieczyszczenia i tłuszcz, tworząc na powierzchni warstwę, którą łatwo można usunąć, uzyskując krystalicznie czysty wywar.

Dla urozmaicenia

Smak consommé możesz wzbogacić dodając por, który nada bulionowi delikatnie słodkawą nutę. Możesz również eksperymentować z dodatkami – klasyczne consommé serwuje się z cienko pokrojoną marchewką i selerem, ale świetnie smakuje również z kluseczkami, grzankami czy świeżymi ziołami.

Zostaw komentarz