Składniki:

1 duży kurczak wiejski

6 pszennych tostów

1 posiekany ząbek czosnku

1/2 szklanki soku z jasnych winogron

3 posiekane cebule

Olej

Mąka do panierowania

1 kostka bulionu drobiowego Knorr

1 sztuka

1 minikosteczka przyprawowa Czosnek Knorr

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szklanka

medium

średnie

30 min.

4 os.

Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wytnij mięso z piersi oraz udek kurczaka. Zagotuj pół litra wody, dodaj kostkę bulionową, gotuj około minuty, nieustannie mieszając trzepaczką. Mięso obtocz w mące, strząśnij nadmiar. W szybkowarze rozgrzej 2 łyżki oleju, umieść kurczaka, usmaż z obu stron na dużym ogniu, aż się pięknie zarumieni. Pilnuj, aby się nie przypaliły! Do mięsa wsyp cebulę, wymieszaj drewnianą łyżką, tak by kawałki kurczaka pokryły się cebulą. Posól i popieprz wedle smaku, wlej pół szklanki bulionu (pozostały bulion wykorzystaj w innym celu). Ciągle mieszając drewnianą łyżką, odklej „smak" od dna szybkowaru. Dzięki temu sos uzyska ładny, brązowy kolor. Teraz dolej sok winogronowy, dodaj czosnek, wymieszaj. Zamknij szybkowar, zostaw go na 5-10 minut na małym ogniu. Na patelnię wlej sporo oleju, do zimnego włóż tosty (pozbawione skórki) i smaż na dużym ogniu, obracając kromki co pewien czas, aby się nie przypaliły. Zdejmij z patelni i osusz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Grzanki posyp pokruszoną minikosteczką czosnkową, połóż na nich porcje kurczaka i polej sosem. Możesz ozdobić natką.

Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym

Rozgrzewająca wiejska potrawka z kurczaka to prawdziwy kulinarny skarb, który łączy w sobie tradycyjne smaki z nutą słodkiej elegancji soku winogronowego. Delikatne kawałki kurczaka, obsmażone na złocisty kolor, nabierają głębi dzięki aromatycznemu bulionowi i słodko-kwaśnemu sokowi z winogron, tworząc harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Ta potrawka to idealne danie dla całej rodziny. Delikatne mięso z kurczaka przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Soczyste kawałki mięsa w aksamitnym sosie, podane na chrupiących grzankach czosnkowych, zadowolą nawet najbardziej wymagających domowników.

Na jaką okazję?

Sprawdzi się doskonale jako sycący obiad w weekend, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. To również świetna propozycja na nieformalną kolację z przyjaciółmi – prosta, ale efektowna. Dzięki szybkowarowi przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co czyni to danie praktycznym wyborem nawet w zabiegane dni.

Czy wiesz, że?

Sok winogronowy nie tylko nadaje potrawie wyjątkowy smak, ale również działa jako naturalny tenderyzator, który sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste i miękkie. Dodatkowo, zawarte w nim przeciwutleniacze wspierają nasze zdrowie, czyniąc tę potrawkę nie tylko smaczną, ale i wartościową.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami soku winogronowego – czerwony nada potrawie głębszy smak, biały zaś delikatniejszy aromat. Warto też dodać świeże zioła – rozmaryn lub tymianek świetnie komponują się z kurczakiem i winogronami. Na talerzu potrawkę można udekorować nie tylko natką pietruszki, ale też świeżymi winogronami.

Zostaw komentarz