Składniki:

Ryż jaśminowy

300 gramów

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Mąka

2 łyżki

Kolendra

1 pęczek

Papryczka chilli

1 szczypta

Curry

2 łyżeczki

Żółtko

5 sztuk

Por

2 sztuki

Czerwona papryka

1 sztuka

Czosnek ząbki

2 sztuki

Oliwa z oliwek

15 mililitrów

medium

średnie

30 min.

4 os.

Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Doprowadź 2 szklanki wody do wrzenia, dodaj kostkę Knorr, zamieszaj trzepaczką i gotuj przez minutę. Wsyp ryż, ugotuj na sypko, przełóż na sitko, przepłucz zimną wodą, odcedź i umieść w szklanej misce.

Krok 2

Do rondla wlej 3 łyżki oliwy, na zimną dodaj posiekany czosnek, zamieszaj i smaż minutę. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, wsyp paprykę pokrojoną w kostkę, podsmaż, dodaj pory pokrojone w długie paski i smaż przez następną minutę, ciągle mieszając.

Krok 3

Przesmażone składniki wsyp do ryżu, starannie wymieszaj drewnianą łyżką. Wsyp żółtka, curry, chilli, posiekaną kolendrę i starannie wymieszaj.

Krok 4

Dodaj 2 łyżki mąki i ponownie starannie wymieszaj.

Krok 5

Na patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy, łyżką pobieraj masę ryżową i formuj placuszki na patelni. Smaż z obu stron do zrumienienia. Placuszki serwuj gorące. Wskazówka: • jeśli podczas smażenia placuszki zaczną się rozpadać, dodaj do masy trochę więcej mąki, • obok patelni przygotuj miseczkę z zimną wodą i zamaczaj w niej łyżkę przed każdym nabraniem masy. Dzięki temu masa nie będzie przywierać do łyżki, • placuszki możesz podawać z kefirem lub jogurtem.

Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe – smak natury na Twoim talerzu

Delikatne, aromatyczne i pełne warzywnych smaków – nasze wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Połączenie sypkiego ryżu z chrupiącą papryką, delikatnymi porami i aromatycznym czosnkiem tworzy harmonijną kompozycję, która zachwyci każdego miłośnika kuchni roślinnej. Orientalne przyprawy – curry i chilli – dodają całości egzotycznego charakteru, a świeża kolendra wprowadza orzeźwiający akcent.

Dla kogo?

Placuszki warzywno-ryżowe to doskonała propozycja dla wegetarian, wegan (po zastąpieniu żółtek zamiennikiem) oraz wszystkich, którzy poszukują lekkiego, a jednocześnie sycącego dania. Sprawdzą się również jako urozmaicenie jadłospisu dla dzieci, które nie przepadają za warzywami – w tej formie z pewnością je pokochają!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Te aromatyczne placuszki będą idealnym pomysłem na szybki obiad w ciągu tygodnia, ale równie dobrze sprawdzą się jako przystawka podczas spotkań z przyjaciółmi. Możesz je także przygotować na piknik lub jako przekąskę na wynos do pracy czy szkoły.

Czy wiesz, że…?

Placuszki warzywno-ryżowe to nie tylko smaczne, ale i pełnowartościowe danie. Ryż dostarcza energii, warzywa są źródłem witamin i błonnika, a dodatek przypraw wspomaga trawienie i metabolizm.

Dla urozmaicenia

Podawaj placuszki z jogurtem naturalnym lub kefirem z dodatkiem świeżych ziół. Możesz też eksperymentować z dodatkami – spróbuj dodać do masy startą cukinię, marchewkę lub groszek. Dla bardziej wyrazistego smaku, wzbogać placuszki o ser feta lub parmezan.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Rondel

Zamów Rondel już teraz!


Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF