Składniki:

Ryż długoziarnisty

200 gramów

Fix Smażony ryż po chińsku Knorr

1 opakowanie

Grzyby shitake suszone

1 opakowanie

Pieczarki

500 gramów

Zielony groszek mrożony

1 szklanka

Marchewka

1 sztuka

Kapusta pekińska

0.5 sztuki

Bulion

0.5 litra

Szczypiorek

1 pęczek

Sos sojowy

2 łyżki

Imbir suszony

1 łyżka

Olej

2 łyżki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Wegetariański ryż z grzybami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był sypki, w lekko posolonym wrzątku.

Krok 2

Marchewkę potnij na cienkie plastry, potem w julienne czyli patyczki. Podobnie grzyby shitake oraz kapustę pekińską. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki.

Krok 3

Na szerokiej patelni podgrzej olej i podsmaż po kolei marchewkę oraz grzyby. Potem wsyp ryż i całość smaż jeszcze przez parę minut.

Krok 4

Kostkę Knorr rozmieszaj w bulionie i całość dodaj do patelni z ryżem. Starannie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Na końcu dodaj groszek i poszatkowaną kapustę. Danie ostrożnie zamieszaj i przypraw imbirem oraz sosem sojowym. Od razu serwuj oprószone posiekanym szczypiorem.

Wegetariański ryż z grzybami – orientalna uczta dla zmysłów

Delikatny ryż, aromatyczne grzyby i chrupiące warzywa tworzą harmonijną kompozycję smaków w tym prostym, a jednocześnie wyrafinowanym daniu. Nasz wegetariański ryż z grzybami to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy kuchni azjatyckiej. Soczysty groszek, marchewka w julienne i kapusta pekińska dodają lekkości, a sos sojowy i imbir wprowadzają orientalny charakter.

Dla kogo?

Danie idealne dla wegetarian poszukujących pełnowartościowego posiłku bogatego w białko roślinne. Sprawdzi się również jako lekka kolacja dla całej rodziny lub jako dodatek do dań głównych. Dzięki prostocie przygotowania i dostępności składników, jest doskonałą propozycją zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych kucharzy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten aromatyczny ryż z grzybami będzie gwiazdą nieformalnych spotkań z przyjaciółmi, idealnym rozwiązaniem na szybki obiad w ciągu tygodnia lub eleganckim dodatkiem do świątecznego stołu. Możesz go również przygotować na lunch do pracy – smakuje wyśmienicie nawet po odgrzaniu!

Czy wiesz, że?

Grzyby shiitake, wykorzystane w przepisie, są cenione w kuchni azjatyckiej nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale także właściwości zdrowotne. Zawierają lentinan – związek o działaniu wzmacniającym odporność, a także błonnik i witaminy z grupy B.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o tofu, orzechy nerkowca lub migdały dla dodatkowej porcji białka. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj odrobinę pasty chili lub świeżej papryczki. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed podaniem skrop potrawę sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą.

Noże rzeźnicze

Zamów Noże rzeźnicze już teraz!


Zostaw komentarz