Składniki:
Soczewica zielona
300 gramów
Kasza jaglana
200 gramów
Cebula
2 sztuki
Olej rzepakowy
2 łyżki
Jaja kurze
3 sztuki
Mąka kukurydziana
30 gramów
BIO Bulion Warzywny Knorr
2 sztuki
Papryka czerwona
1 sztuka
Mały ogórek kiszony
3 sztuki
Pieprz czarny mielony
1 łyżeczka
Mielona słodka papryka
1 łyżeczka
Ser żółty
3 plastry
Przyprawa do mięs Knorr
1 łyżka
Granulowany czosnek
1 łyżeczka
Sól
1 szczypta
łatwe
90 min.
10 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę oraz kaszę jaglaną gotujemy (w oddzielnych garnkach) zgodnie z instrukcją producenta dodając kostkę bulionową (1 kostka na 1 garnek).
Krok 2
Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju aż się zrumieni.
Krok 3
Ugotowaną soczewicę i kaszę, podsmażoną cebulę, mąkę, jajka oraz przyprawy łączymy razem w jednej misce, formując jednolitą masę.
Krok 4
1/2 masy przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i umieszczamy na niej posiekane ogórki, paprykę oraz ser żółty.
Krok 5
Przykrywamy warzywa i ser kolejną warstwą/porcją masy.
Krok 6
Wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym
Odkryj smak domowej, wegetariańskiej pieczeni, która zachwyci nawet mięsożerców! Ta soczysta kompozycja soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw i sera tworzy pełnowartościowy posiłek, który jest nie tylko pyszny, ale i pełen składników odżywczych. Pieczeń ma idealną konsystencję – zwartą, a jednocześnie delikatną, z wyraźnym aromatem przypraw i chrupiącą skórką.
Dla kogo?
Doskonała propozycja dla wegetarian poszukujących sycącego dania głównego. Sprawdzi się również jako alternatywa dla tradycyjnej pieczeni na stole rodzinnym. Dzięki zawartości białka z soczewicy i wartościowym składnikom odżywczym z kaszy jaglanej, zaspokoi potrzeby każdego, kto dba o zbilansowaną dietę bez mięsa.
Na jaką okazję?
Idealna na niedzielny obiad w gronie rodziny, ale również na świąteczny stół jako wegetariańska alternatywa. Możesz przygotować ją z wyprzedzeniem – smakuje wyśmienicie również na zimno, co czyni ją doskonałą propozycją na przyjęcia w formie bufetu czy pikniki.
Czy wiesz, że?
Kasza jaglana to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka. Jest lekkostrawna i bogata w magnez, krzem oraz witaminy z grupy B. W połączeniu z soczewicą, która dostarcza białka i żelaza, tworzy pełnowartościowy posiłek o niskim indeksie glikemicznym.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z dodatkami – zamiast papryki i ogórków spróbuj dodać suszone pomidory, oliwki, kapary lub grillowane warzywa. Pieczeń świetnie komponuje się z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Podawaj z sałatką z rukoli i orzechów dla dodatkowego kontrastu smaków.