Składniki:

Roślinne kawałki a'la kurczak

160 gramów

Awokado

1 sztuka

Limonka

1 sztuka

Szalotka

1 sztuka

Pomidor

1 sztuka

Kolendra

1 pęczek

Oliwa

2 łyżki

Sól do smaku

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Wegańskie szaszłyki z kawałkami roślinnego a'la kurczaka z dipem guacamole

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj patyki do szaszłyków. Umieść je w misce z zimną wodą na 15 minut.

Krok 2

Na uprzednio zamoczone patyczki nakładaj kawałki roślinnego a'la kurczaka.

Krok 3

Awokado przetnij na połowę, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ łyżką. Posiekaj drobno lub rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z limonki.

Krok 4

Pomidora posiekaj drobno, kolendrę pokrój i połącz z awokado. Przypraw guacamole solą i pieprzem.

Krok 5

Podgrzej niewielką ilość oleju na patelni i przyrumień wegańskie szaszłyki z każdej strony. Serwuj z guacamole.

Wegańskie szaszłyki z roślinnym kurczakiem i dipem guacamole

Szaszłyki to nie tylko letnia klasyka z grilla! Nasza wegańska wersja z kawałkami roślinnego kurczaka i kremowym dipem guacamole zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Soczyste kawałki roślinnego kurczaka, delikatnie zrumienione na patelni, w połączeniu z aksamitnym dipem z awokado tworzą harmonijne połączenie smaków i tekstur.

Przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy namoczyć patyczki, nadzać na nie kawałki roślinnego kurczaka i zrumienić na patelni. Dip guacamole przygotujemy z dojrzałego awokado, soczystego pomidora, świeżej kolendry i odrobiny soku z limonki. To idealne połączenie kremowej konsystencji z orzeźwiającym, cytrusowym akcentem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Dla kogo?

Wegańskie szaszłyki to doskonała propozycja dla osób poszukujących roślinnych alternatyw tradycyjnych dań. Sprawdzą się zarówno u początkujących wegan, jak i u miłośników różnorodnych smaków, którzy chcą urozmaicić swoje menu o lekkie, a jednocześnie sycące danie.

Na jaką okazję?

Doskonale sprawdzą się jako główne danie na rodzinnym obiedzie, romantycznej kolacji we dwoje czy jako efektowna przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Można je przygotować zarówno na patelni, jak i na grillu elektrycznym czy w piekarniku.

Czy wiesz, że?

Awokado, główny składnik guacamole, znane jest również jako „smaczliwka wdzięczna” i było wykorzystywane w kuchni już 7 tysięcy lat przed naszą erą. Ten superfood jest bogaty w zdrowe tłuszcze i witaminy.

Dla urozmaicenia

Dodaj do guacamole świeże chili, aby nadać dipowi pikantny charakter. Szaszłyki możesz również wzbogacić o kolorowe warzywa – paprykę, cukinię czy czerwoną cebulę, tworząc jeszcze bardziej kolorowe i smakowite danie.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF