Składniki:
Roślinne mięso mielone
400 gramów
Kruche ciasto
1 opakowanie
Fix Spaghetti warzywne Knorr
1 opakowanie
Włoszczyzna
0.5 pęczka
Seler naciowy
2 sztuki
Papryka czerwona
1 sztuka
Zielony groszek mrożony
100 gramów
Ząbek czosnku
2 sztuki
Oliwa do smażenia
5 łyżek
Margaryna
50 gramów
Mąka
50 gramów
Napój sojowy
500 mililitrów
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny mielony
1 szczypta
średnie
55 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włoszczyznę oczyść i obierz. Obierz ząbki czosnku, umyj paprykę i usuń pestki. Wszystkie warzywa posiekaj w małą kostkę i przesmaż na szerokiej patelni z oliwą przez około 3-5 minut.
Krok 2
Wsyp roślinne mięso mielone, dodaj sól i pieprz i smaż przez 5 minut. Potem wlej 300ml wody, wsyp Fix Knorr, wymieszaj starannie i duś powoli na niskim ogniu około 10 minut. Kiedy sos zgęstnieje odstaw go na bok i wsyp groszek.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Roztop w rondelku margarynę, dodaj mąkę i starannie wymieszaj. Po krótkim smażeniu dolej napój, wymieszaj dokładnie trzepaczką, przypraw solą i pieprzem i zagotuj stale mieszając. Odłóż na bok. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.
Krok 4
Przygotuj naczynie do pieczenia tarty o średnicy około 20cm. Spód wyściel papierem do pieczenia. Na górze ułóż gotowe ciasto kruche, dociśnij brzegi, a nadmiar ciasta odetnij nożyczkami. Następnie nakryj ciasto drugim papierem, wsyp np. ziarna fasoli i piecz przez 25 minut.
Krok 5
Po tym czasie usuń ostrożnie papier z fasolą. Posmaruj wypieczone ciasto sosem beszamelowym i nałóż warstwę roślinnego mięsa z warzywami. Wierzch pokryj ponownie beszamelem.
Krok 6
Teraz umieść ostrożnie na górze surowe wegańskie ciasto kruche. Zagnieć krawędzie aby ciasto było szczelnie zamknięte. Nadmiar odetnij nożyczkami i wyrównaj brzegi. Jeśli zostało Ci ciasto możesz wyciąć wzór wedle własnego pomysłu i ułożyć na wierzchu. Na środku zrób niewielki otwór i przy pomocy pędzla posmaruj dodatkowym napojem. Włóż ponownie do pieczenia na 20-30 minut aż upiecze się na złoty kolor. Po upieczeniu odstaw na 10 minut i serwuj.
Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym
Odkryj kulinarną niespodziankę, która zachwyci nawet mięsożerców! Nasze wytrawne wegańskie ciasto z roślinnym mięsem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Chrupiące ciasto kruche skrywa w sobie aromatyczne nadzienie z roślinnego mięsa mielonego, warzyw i kremowego sosu beszamelowego. Każdy kęs to idealne połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że zapomnisz, że to danie całkowicie roślinne.
Przygotowanie jest proste – najpierw podsmażamy warzywa z roślinnym mięsem, tworząc soczysty farsz. Następnie przygotowujemy aksamitny sos beszamelowy, który nada całości kremowej konsystencji. Warstwowe ułożenie składników w formie do tarty i staranne przykrycie drugim płatem ciasta tworzy efektowne danie, które po upieczeniu zachwyca złocistym kolorem i kuszącym aromatem.
Dla kogo?
Idealne dla osób rozpoczynających przygodę z dietą bezmięsną, poszukujących sycących i pełnowartościowych dań. Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem zadowoli również wszystkich, którzy chcą ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych, nie rezygnując z wyrazistych smaków i satysfakcji z jedzenia.
Na jaką okazję?
Efektowna forma i bogactwo smaków sprawiają, że ciasto świetnie sprawdzi się podczas uroczystej kolacji z gośćmi. Równie dobrze pasuje na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. To doskonała propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego.
Czy wiesz, że?
Ten przepis inspirowany jest tradycyjnym angielskim „meat pie”, popularnym w Wielkiej Brytanii, Australii i Nowej Zelandii. Nasza wegańska wersja zachowuje wszystkie walory smakowe oryginału, jednocześnie będąc przyjazną dla środowiska i zwierząt alternatywą.
Dla urozmaicenia
Do warzywnego nadzienia możesz dodać kalafiora, który wzbogaci smak i wartości odżywcze potrawy. Eksperymentuj również z przyprawami – odrobina curry, gałki muszkatołowej czy ziół prowansalskich nada daniu nowego charakteru.