Składniki:

Roślinne kawałki a'la kurczak

360 gramów

Ziemniaki

600 gramów

Cebula

2 sztuki

Pieczarki

250 gramów

Oliwa

2 łyżki

Zielone oliwki nadziewane czosnkiem

200 gramów

Gałązka świeżego tymianku

6 sztuk

Mąka

2 łyżki

Białe wino

200 mililitrów

Bulion warzywny

300 mililitrów

Roślinna alternatywa dla śmietanki

300 mililitrów

Sól do smaku

1 szczypta

Pieprz do smaku

1 szczypta

easy

łatwe

55 min.

4 os.

Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Opłucz ziemniaki i podziel na mniejsze części. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Pieczarki pokrój na cztery części.

Krok 2

W sporym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Przypraw je solą i pieprzem.

Krok 3

Wrzuć cebulę, grzyby i ziemniaki. Podsmażaj kilka minut, następnie dodaj listki tymianku i oliwki.

Krok 4

Posyp potrawę mąką i zamieszaj. Potem dodaj wino, śmietanę i bulion. Doprowadź do wrzenia, nakryj i umieść w piekarniku na 30 minut.

Krok 5

Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są miękkie. Jeżeli nie to kontynuuj pieczenie przez kolejne 10-15 minut. Jeśli są miękkie możesz serwować danie.

Wegański gulasz z roślinnym a’la kurczakiem – pełen smaku i aromatu

Rozgrzewający, aromatyczny i pełen smakowitych składników – taki właśnie jest nasz wegański gulasz z roślinnym a’la kurczakiem. To danie, które udowadnia, że kuchnia roślinna może być równie sycąca i satysfakcjonująca jak tradycyjna. Soczyste kawałki roślinnego zamiennika kurczaka, otulone kremowym sosem z dodatkiem wina, śmietanki roślinnej i bulionu, tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ziemniaki dodają potrawie charakteru, a pieczarki i oliwki wprowadzają głębię smaku. Wszystko to dopełnione aromatem świeżego tymianku tworzy prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Dla kogo?

Idealne danie dla osób rozpoczynających przygodę z dietą roślinną, ale również dla wszystkich, którzy szukają urozmaicenia w codziennym menu. Jeśli czujesz, że twoje posiłki stały się monotonne, ten gulasz z pewnością wprowadzi powiew świeżości i inspiracji do twojej kuchni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten wyjątkowy gulasz wege w formie zapiekanki sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. Podany w efektownym naczyniu zachwyci gości i stanie się tematem kulinarnych rozmów przy stole.

Czy wiesz, że?

Wstępne podsmażenie składników przed pieczeniem w piekarniku nie tylko wzbogaca smak potrawy, ale również skraca czas pieczenia. Dzięki temu wszystkie składniki będą równomiernie upieczone, a ziemniaki idealnie miękkie.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami grzybów – pieczarki portobello nadadzą potrawie głębszego, bardziej wyrazistego smaku. Warto również wypróbować różne warianty roślinnych zamienników kurczaka dostępnych na rynku, aby znaleźć swój ulubiony.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF