Składniki:

Biała ryba o zwartym mięsie

2 sztuki

Sos teriyaki

100 mililitrów

Miód

2 łyżki

Cebula dymka

2 sztuki

Olej

4 łyżki

Olej sezamowy

2 łyżki

Koszyk bambusowy do gotowania na parze

Imbir małe kłącze

1 sztuka

Cytryna

1 sztuka

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Wędzona ryba z teriyaki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę podziel na mniejsze części, porcje.

Krok 2

Kostkę Knorr roztrzyj z dwoma typami oleju.

Krok 3

Wlej do pasty sos teriyaki, miód, sok z cytryny i starty na małej tarce imbir.

Krok 4

Zamarynuj rybę i odłóż na 30 minut do chłodziarki

Krok 5

Potem umieść porcje ryby w bambusowym koszyczku, który ustaw na średnio nagrzanym grillu. Nakryj koszyk i zaczekaj, aż dym z żarzących się węgli zacznie docierać do koszyczka. Sprawdź czy ryba jest ugotowana po około 10-15 minutach.

Krok 6

Cebulki dymki, białą i zieloną część, posiekaj na bardzo wąskie paski. Przygotowaną rybę serwuj oprószoną dymką.

Wędzona ryba z teriyaki – orientalny smak z grilla

Delikatna, soczysta ryba otulona aromatycznym dymem i słodko-słonym sosem teriyaki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nasze danie łączy tradycyjne wędzenie z orientalnymi smakami, tworząc niepowtarzalną kompozycję, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Dla kogo?

Ta wędzona ryba z teriyaki to doskonała propozycja dla miłośników kuchni fusion, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnych technik z azjatyckimi akcentami. Danie sprawdzi się zarówno jako lekki obiad dla całej rodziny, jak i elegancka kolacja we dwoje. Prosty sposób przygotowania czyni je dostępnym nawet dla początkujących kucharzy.

Na jaką okazję?

Idealnie sprawdzi się podczas letniego grillowania ze znajomymi, ale równie dobrze urozmaici codzienne menu. Dzięki efektownemu podaniu i orientalnemu aromatowi, wędzona ryba z teriyaki może być także gwiazdą uroczystej kolacji czy spotkania rodzinnego. Przygotowanie zajmuje tylko 30 minut marynowania i 15 minut wędzenia!

Czy wiesz, że?

Wędzenie w koszyczku bambusowym to tradycyjna azjatycka metoda przyrządzania potraw, która nadaje im delikatny, dymny aromat bez nadmiernego wysuszenia. Sos teriyaki pochodzi z Japonii i zawdzięcza swoją nazwę charakterystycznemu połyskowi, jaki nadaje potrawom – „teri” oznacza połysk, a „yaki” – grillowanie.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami ryb – łosoś, dorsz czy pstrąg równie dobrze przyjmą marynaty. Dla ostrzejszej wersji dodaj do marynaty posiekane chili lub pastę wasabi. Danie świetnie komponuje się z gotowanym ryżem jaśminowym lub sałatką z ogórków z sezamem.

Zostaw komentarz