Składniki:
Pieprz
1 szczypta
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
1 szczypta
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
1 sztuka
Masło
2 łyżki
Natka pietruszki
3 łyżki
Rosół z kury Knorr
0.5 sztuki
Kwaśna śmietana 18%
0.25 szklanki
Wątróbka drobiowa
0.5 kilograma
Olej z pestek winogron
0.25 szklanki
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę przepłukać, oczyścić i osuszyć - delikatnie nakłuć każdą wątróbkę (ja używam do tego wykałaczki). Oprószyć pieprzem i Delikatem. Na patelni podgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść wątróbki i smażyć na złoto ostrożnie obracając by pryskający tłuszcz nas nie oparzył (a to się zdarza). Posypać pokruszoną mini kostką prażona cebulka i odrobiną Delikatu. Dodać kostkę bulionową. Dolać śmietanę. Zmniejszyć ogień i na minimalnym przez chwilę podgrzewać.
Krok 2
Serwować oprószoną natką pietruszki z chlebem lub ziemniakami.
Wątróbka drobiowa według tradycyjnego przepisu Babuni
Delikatna wątróbka drobiowa przygotowana według receptury Babuni to prawdziwy klasyk polskiej kuchni domowej. Ten prosty, a jednocześnie pełen smaku przepis przywołuje wspomnienia rodzinnych obiadów i tradycyjnej kuchni naszych babć.
Dla kogo?
Wątróbka drobiowa to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków. Sprawdzi się zarówno jako sycący obiad dla całej rodziny, jak i jako propozycja dla osób ceniących potrawy bogate w żelazo i witaminy z grupy B. Delikatna konsystencja i kremowy sos sprawiają, że danie to przypadnie do gustu nawet osobom, które zwykle stronią od podrobów.
Na jaką okazję?
To idealne danie na codzienny, domowy obiad, gdy potrzebujesz szybko przygotować coś pożywnego i smacznego. Wątróbka smażona według przepisu Babuni doskonale sprawdzi się również jako ciepła przekąska podczas rodzinnych spotkań czy nieformalnych przyjęć w gronie przyjaciół.
Czy wiesz o tym?
Wątróbka drobiowa to jedno z najbogatszych źródeł żelaza i witaminy A w naszej diecie. Sekret udanej wątróbki tkwi w odpowiednim przygotowaniu – nakłucie jej przed smażeniem zapobiega kurczeniu się podczas obróbki termicznej, a krótki czas smażenia gwarantuje, że pozostanie soczysta i delikatna.
Dla urozmaicenia
Wątróbkę możesz podać na różne sposoby – klasycznie z ziemniakami i surówką, ale równie dobrze sprawdzi się z kaszą gryczaną lub puree z selera. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do sosu łyżeczkę musztardy lub kilka kropli sosu worcestershire. Możesz też wzbogacić danie o podsmażone pieczarki lub kawałki jabłka.