Składniki:
Roślinne kawałki a'la kurczak
2 opakowania
Oliwa
4 mililitry
Czosnek ząbki
2 sztuki
Świeży imbir
2 cm
Pomarańcze
4 sztuki
Sałata rzymska
4 listków
Wędzona papryka
2.5 łyżeczki
Sos chili
2 łyżki
Pistacje
100 gramów
Majonez Hellmann's Plant Based
8 łyżek
Świeża kolendra
1 garść
Bagietka
2 sztuki
łatwe
40 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj skórkę z pomarańczy, imbir rozdrobnij na małej tarce, wyciśnij sok pomarańczowy. Posiekaj drobno czosnek i kolendrę. Pokrusz pistacje. Bagietkę przekrój wzdłużnie na połowy.
Krok 2
W naczyniu zmieszaj kilka łyżek soku z pomarańczy, oliwę, mniejszą porcję skórki pomarańczowej, część kolendry, 1 łyżkę sosu chili. Wszystko razem połącz. Fragmentem marynaty posmaruj wnętrze bagietek.
Krok 3
W pozostałej marynacie umieść kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher, odstaw na godzinę do marynowania, a następnie podsmaż na patelni aż uzyskają złoty kolor.
Krok 4
Pozostały sok pomarańczowy wlej na patelnię, wsyp do niego imbir i chili. Gotuj aż sok odparuje ponad połowę. Odczekaj aż ostygnie, umieść go w kielichu blendera, dodaj majonez. Większość skórki pomarańczowej, natki kolendry i orzechów pistacji, zachowaj do ozdobienia dania na końcu. Składniki z kielicha blendera zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu.
Krok 5
Opiecz bułkę w piekarniku, nałóż hojnie sos, połóż na niej liście sałaty, podsmażone kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher, polej ponownie sosem, posyp orzechami, natką kolendry i skórką pomarańczową. Wege kebab jest gotowy.
Warzywny kebab z sosem pistacjowo-pomarańczowym
Odkryj niezwykłe połączenie smaków w naszym warzywnym kebabie! Soczysta pomarańcza i delikatne pistacje tworzą harmonijny duet, który zachwyci każdego miłośnika roślinnych potraw. Podstawą tego dania są wegańskie kawałki kurczaka The Vegetarian Butcher, które po zamarynowaniu w aromatycznej mieszance soku pomarańczowego, oliwy i chili nabierają niepowtarzalnego smaku.
Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia marynaty z soku pomarańczowego, oliwy, skórki pomarańczowej, kolendry i sosu chili. Część wykorzystujemy do posmarowania bagietki, a w reszcie marynujemy wegańskie kawałki przez godzinę. Następnie podsmażamy je na złoty kolor i przygotowujemy wyjątkowy sos pistacjowo-pomarańczowy, który nada całości kremowej konsystencji i wyrazistego smaku.
Dla kogo?
Idealny wybór dla osób na diecie roślinnej oraz wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoje menu. To doskonała propozycja na przyjęcie, gdzie pojawią się goście preferujący warzywne potrawy – z pewnością poczują się wyjątkowo!
Na jaką okazję?
Masz ochotę na fast-food w zdrowszej, domowej wersji? Ten warzywny kebab to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kebabów z budki. Przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt smakowy przewyższa wszystkie dostępne na rynku opcje.
Czy wiesz, że?
Ten przepis nie jest przeznaczony wyłącznie dla wegan czy wegetarian. Nawet miłośnicy mięsa docenią jego wyjątkowy smak i mogą potraktować go jako smaczne urozmaicenie codziennego menu.
Dla urozmaicenia
Kluczowym składnikiem, którego nie można pominąć, jest majonez – nadaje on sosowi kremową konsystencję i łączy wszystkie smaki. Możesz eksperymentować z ilością chili, aby dostosować poziom pikantności do swoich preferencji.