Składniki:

Pieczarki

20 dekagramów

Olej roślinny

2 łyżki

Przyprawa do mięs Knorr

1 łyżka

Mąka

1 łyżka

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

2 sztuki

Udka kurczaka

4 sztuki

Czosnek - ząbki

2 sztuki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Udka w sosie grzybowo-pieczarkowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka myjemy, osuszamy, przyprawiamy przyprawą do mięsa Knorr. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy na nim udka na złoty kolor z obu stron. Dodajemy wyciskany czosnek, posiekaną cebulę.

Krok 2

Smażymy - wrzucamy pokrojone pieczarki. Kruszymy kostkę grzybową, smażymy. Wlewamy wodę i dusimy dalej. Dodajemy drugą kostkę grzybową, dusimy aż mięso będzie miękkie.

Krok 3

zagęszczamy mąką doprowadzamy do wrzenia. Serwujemy z ziemniakami

Udka w sosie grzybowo-pieczarkowym

Soczyste udka kurczaka otulone aksamitnym sosem grzybowo-pieczarkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia! Nasze danie łączy delikatność mięsa z intensywnym aromatem grzybów, tworząc kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

To danie idealne dla miłośników klasycznej kuchni polskiej. Połączenie delikatnego mięsa z drobiazgowo przygotowanym sosem grzybowym przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To doskonała propozycja dla osób ceniących sobie tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu.

Na jaką okazję?

Udka w sosie grzybowo-pieczarkowym sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na niedzielny rodzinny posiłek. To również świetna propozycja na przyjęcie w gronie najbliższych – proste w przygotowaniu, ale efektowne danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości.

Czy wiesz o tym?

Połączenie pieczarek z grzybami leśnymi (w postaci kostki grzybowej) nadaje sosowi głęboki, wielowymiarowy smak. Sekret udanego dania tkwi w dokładnym obsmażeniu udek, które dzięki temu zachowują soczystość, a jednocześnie zyskują apetyczną, złocistą skórkę.

Dla urozmaicenia

Choć klasycznie podajemy to danie z ziemniakami, warto eksperymentować! Spróbuj podać udka z kaszą gryczaną, która doskonale wchłonie aromatyczny sos, lub z domowymi kopytkami. Możesz też wzbogacić sos o odrobinę śmietanki kremówki lub białego wina, które nada mu elegancki charakter.

Zostaw komentarz