Składniki:
Woda
1 szklanka
Masło lub margaryna
150 gramów
Maka przenna
1 szklanka
Jajka
5 sztuk
Sół
1 szczypta
Proszek do pieczenia
1 szczypta
Kakao
2 łyżki
Mleko
3 szklanki
Masło
200 gramów
Cukier kryształ
1 szklanka
Cukier waniliowy
2 łyżeczki
Mąka pszenna
80 gramów
Maka ziemniaczana
80 gramów
Żółtka
2 sztuki
Kakao
2 łyżki
średnie
90 min.
8 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sporządzić ciasto. Wodę doprowadzić do wrzenia z masłem (lub margaryną). Zdjąć garnek z pieca i mieszając intensywnie (najlepiej drewnianą łyżką), wsypać mąkę i dwie łyżki kakao. Umieścić garnek ponownie na piecu i gotować przy niskim ogniu, stale mieszając, około 2-3 minut. Odstawić ciasto na moment do wystygnięcia. (Najprościej umieścić w misce lub innym garnku, wówczas szybciej wystygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, używając miksera, dodawać jajka pojedynczo, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na 2 części.
Krok 2
Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm posmarować margaryną i obsypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w rozgrzanym piekarniku około 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W identyczny sposób upiec drugą część ciasta.
Krok 3
Sporządzić masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier doprowadzić do wrzenia. Resztę mleka połączyć starannie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami oraz dwoma łyżkami kakao. Wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, by uniknąć grudek. Gotować krótko (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło ubić mikserem na puszystą konsystencję. Kontynuując miksowanie, dodawać partiami schłodzony budyń. Masę rozprowadzić na jednym blacie ciasta. Nakryć drugim blatem. Ciasto umieścić w lodówce na minimum 3 godziny. Wykończone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Czekoladowa Karpatka – Klasyk w Nowej Odsłonie
Czekoladowa Karpatka to wyjątkowa wariacja tradycyjnego polskiego ciasta, które swoim wyglądem przypomina górskie szczyty Karpat. Ta wersja zachwyca intensywnym czekoladowym smakiem, który idealnie komponuje się z puszystą masą budyniową. Ciasto parzone z dodatkiem kakao tworzy charakterystyczną, nieregularną powierzchnię, a kremowa masa budyniowa dopełnia całości, dając niebiański efekt.
Dla kogo?
Czekoladowa Karpatka to propozycja dla wszystkich miłośników klasycznych wypieków z nutą czekoladowej głębi. Szczególnie spodoba się osobom, które cenią sobie tradycyjne smaki w nowym wydaniu. Jest idealna zarówno dla dorosłych, jak i dzieci – każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Na jaką okazję?
To ciasto sprawdzi się doskonale na rodzinne spotkania, niedzielne podwieczorki czy uroczystości. Czekoladowa Karpatka może być również efektownym deserem na przyjęciach urodzinowych czy imieninowych. Jej wyjątkowy smak i wygląd z pewnością zrobią wrażenie na gościach.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna Karpatka zyskała swoją nazwę dzięki charakterystycznej, pofałdowanej powierzchni przypominającej pasmo górskie. Wersja czekoladowa to stosunkowo nowa, ale coraz bardziej popularna odmiana tego klasycznego ciasta. Sekret udanej Karpatki tkwi w odpowiednim przygotowaniu ciasta parzonego oraz w gęstym, kremowym budyniu.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić czekoladową Karpatkę o dodatkowe smaki. Spróbuj dodać do masy budyniowej odrobinę likieru pomarańczowego lub wiśniowego. Możesz też udekorować wierzch ciasta wiórkami czekoladowymi lub posiekanymi orzechami. Dla jeszcze intensywniejszego smaku, posmaruj wierzch ciasta polewą czekoladową zamiast posypywać cukrem pudrem.