Składniki:

Cebula

1 sztuka

Olej

Suszone grzyby

6 sztuk

Pieprz

Sól

Kiszona kapusta

500 gramów

Groch

1 szklanka

medium

średnie

- min.

6 os.

Tradycyjna kapusta z grochem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch opłucz wodą, zalej i pozostaw na noc.

Krok 2

Gotuj bez zmiany wody, a kiedy zmięknie, wsyp odrobinę soli pod koniec gotowania.

Krok 3

Grzyby także uprzednio namoczone ugotuj oddzielnie.

Krok 4

Poszatkowaną kapustę zalej ugotowanymi grzybami z wywarem i duś aż zmięknie.

Krok 5

Cebulę obierz, pokrój i przesmaż na tłuszczu do zeszklenia.

Krok 6

Połącz z kapustą, wsyp ugotowany groch. Przypraw według smaku i klasyczną kapustę z grochem możesz nakładać na talerze.

Tradycyjna kapusta z grochem – smak polskiej kuchni

Tradycyjna kapusta z grochem to prawdziwy skarb polskiej kuchni, który łączy w sobie prostotę przygotowania z bogatym smakiem. Ta potrawa, przygotowana z cierpliwością i starannością, zachwyca harmonią smaków kapusty, grochu i aromatycznych grzybów.

Dla kogo?

Kapusta z grochem to idealne danie dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Doskonale sprawdzi się zarówno na stole rodzinnym, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Jest to również świetna propozycja dla osób poszukujących sycących dań wegetariańskich bogatych w białko roślinne.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Choć kojarzona głównie z Wigilią, kapusta z grochem doskonale sprawdza się przez cały rok. Jest idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, kiełbas czy jako samodzielne danie. W chłodniejsze dni rozgrzewa i dostarcza energii, a jej przygotowanie wypełnia dom przyjemnym aromatem.

Czy wiesz o tym?

Łączenie kapusty z grochem ma w Polsce wielowiekową tradycję. Dawniej symbolizowało dostatek i pomyślność. Groch namaczany na noc uwalnia więcej składników odżywczych i jest łatwiejszy w trawieniu. Dodatek grzybów nadaje potrawie głęboki, leśny aromat, który jest charakterystyczny dla polskiej kuchni.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić kapustę z grochem o suszone śliwki lub jabłko, które dodadzą delikatnej słodyczy. Niektórzy dodają również odrobinę wędzonej słoniny dla głębszego smaku. Kapustę można również podać z okrasą z rumianej cebulki lub skwarkami, które nadadzą potrawie dodatkowego charakteru.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF