Składniki:
Pomidor
1 sztuka
Jogurt naturalny
400 mililitrów
Ogórek zielony
1 sztuka
Czosnek ząbki
2 sztuki
Papryka
1 sztuka
Przyprawa do gyrosa Knorr
1 łyżka
Piersi kurczaka
2 sztuki
Placki na tortille
8 sztuk
średnie
45 min.
8 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka dokładnie płuczemy, tniemy w kostkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa Knorr i smażymy na gorącym oleju.
Krok 2
Warzywa dokładnie myjemy i siekamy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa puszkowe odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Łączymy wszystkie warzywa razem. Placki tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni.
Krok 3
Umieszczamy pośrodku sos czosnkowy, podsmażonego kurczaka i sałatkę z warzyw. Zwijamy tortillę i okrywamy ją folią aluminiową.
Tortille z warzywami i drobiem – smak, który zachwyca
Soczyste kawałki kurczaka otulone w miękkiej tortilli z kolorową mieszanką warzyw to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nasze tortille to połączenie delikatnego mięsa z chrupiącymi warzywami i kremowym sosem czosnkowym.
Dla kogo?
Tortille z warzywami i drobiem to idealne rozwiązanie dla zabieganych osób, które cenią sobie szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i jako przekąska dla nastolatków. Dzięki połączeniu białka z warzywami, stanowią zbilansowany posiłek, który doda energii na cały dzień.
Na jaką okazję?
To danie sprawdzi się na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi, piknik w parku czy jako lunch do pracy. Zawinięte w folię aluminiową tortille zachowają świeżość i aromat przez długi czas, co czyni je idealnym wyborem na podróż czy wycieczkę. Możesz też przygotować je na imprezę w formie kolorowych przekąsek.
Czy wiesz, że?
Przyprawy do gyrosa nadają kurczakowi charakterystyczny, orientalny smak, który idealnie komponuje się z chłodnym sosem czosnkowym. Połączenie ciepłego mięsa z chłodnymi, świeżymi warzywami tworzy ciekawy kontrast temperatur i tekstur, który sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowym doświadczeniem kulinarnym.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z dodatkami – spróbuj dodać awokado, ser feta lub świeżą kolendrę. Dla ostrzejszego smaku wzbogać tortillę o jalapeno lub sos sriracha. Jeśli preferujesz wersję wegetariańską, zastąp kurczaka grillowanym halloumi lub tofu.