Składniki:
Woda
60 gramów
Mąka pszenna
350 gramów
Sól
1 szczypta
Cukier
180 gramów
Jajka
3 sztuki
Mąka ziemniaczana
100 gramów
Żelatyna
1 łyżeczka
Śmietana 30%
400 mililitrów
Cukier waniliowy
1 opakowanie
Kawa
220 gramów
Serek mascarpone
750 gramów
Kakao gorzkie
30 gramów
Amaretto
50 gramów
trudne
90 min.
8 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gruby biszkopt - wykonanie: 4 białka ubić z solą na sztywną pianę. 4 żółtka ubić ze 100g cukru (około 3 min). Wsypać mąkę pszenną (100g) i ziemniaczaną (40g)- dokładnie połączyć. Do mieszanki mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać. Wlać do formy ( Ø 30cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 12 min. Zostawić na kilka minut do wystygnięcia.
Krok 2
3 cienkie biszkopty - przygotowanie: Z 6 jajek, 150g mąki pszennej, 60g ziemniaczanej sporządzić ciasto, jak powyżej. Rozdzielić na 3 części. Każdą wypiekać przez ok 12min. [można też upiec jeden gruby biszkopt i przekroić po upieczeniu].
Krok 3
Masa mascarpone: 3 jajka wytrzepać ze 180g cukru przez około 6min. Stopniowo dodawać mascarpone (750g) ciągle mieszając (ok. 1,5-2min) - nie trzeba mieszać zbyt długo, aby masa nie pobrała nadmiernie dużo powietrza.
Krok 4
Tort: Połączyć kawę z amaretto. Gruby biszkopt namoczyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu mascarpone i przesiać kakao (przez sitko). Nakryć cienkim plackiem, namoczyć kawą, rozprowadzić drugą porcją kremu, obsypać kakao. Powtórzyć czynność z drugim cienkim plackiem. Umieścić trzeci placek na górze, również namoczyć go kawą.
Krok 5
Masa ze śmietany ubitej: Dodać 1 łyżeczkę żelatyny do 60g wody i zostawić na 5min., aby nasiąkła. Umieścić żelatynę w mikrofalówce, ogrzać (1min.). Zamieszać i ogrzewać kolejne 20-30s. Zostawić do wystygnięcia (żelatyna musi być zimna, ale nadal płynna!) Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Kiedy zacznie gęstnieć, stopniowo dodać żelatynę ciągle ubijając. Przygotowaną masą posmarować boki i górę tortu. Udekorować.
Klasyczny Tort Tiramisu – Włoski Deser w Eleganckiej Odsłonie
Tort tiramisu to kwintesencja włoskiej sztuki cukierniczej, która zachwyca harmonią smaków i tekstur. Połączenie puszystych biszkoptów nasączonych kawą z amaretto, aksamitnego kremu mascarpone i delikatnej bitej śmietany tworzy deser, który rozpływa się w ustach z każdym kęsem.
Dla kogo?
Ten wykwintny tort to idealna propozycja dla miłośników klasycznych włoskich smaków. Docenią go zarówno wielbiciele kawy, jak i osoby poszukujące eleganckiego deseru, który nie jest przesadnie słodki. Jego wielowarstwowa struktura i bogaty smak zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Na jaką okazję?
Tort tiramisu sprawdzi się doskonale na rodzinne uroczystości, przyjęcia imieninowe czy eleganckie kolacje. To również świetny wybór na świąteczny stół lub romantyczną kolację we dwoje. Jego efektowny wygląd i wyrafinowany smak czynią go deserem godnym szczególnych okazji.
Czy wiesz, że?
Nazwa „tiramisu” pochodzi od włoskiego zwrotu „tirami sù”, co oznacza „podnieś mnie na duchu”. Tradycyjnie deser ten przygotowywano jako wzmacniający przysmak, który miał dodawać energii. W naszej wersji tortu zachowujemy autentyczne składniki: mascarpone, kawę, amaretto i kakao, które tworzą ten charakterystyczny, głęboki smak.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z intensywnością kawy lub dodać do nasączania odrobinę likieru pomarańczowego zamiast amaretto. Wierzch tortu można udekorować świeżymi owocami, czekoladowymi wiórkami lub wzorkami z kakao. Dla bardziej intensywnego smaku, dodaj do kremu mascarpone odrobinę startej skórki z pomarańczy.