Składniki:
Kapusta włoska duża
1 sztuka
Mięso wieprzowe z łopatki
70 dekagramów
Woreczek ryżu
2 sztuki
Cebula średniej wielkości
3 sztuki
Jajko
2 sztuki
Suszone oregano
1 łyżeczka
Suszony majeranek
1 łyżeczka
Curry
1 łyżeczka
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 szczypta
łatwe
90 min.
8 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę ugotować w całości. Gdy liście zmiękną oddzielamy je. Każdy liść pozbywamy środkowego zgrubienia - tak do połowy liścia. Segregujemy liście na żółte i zielone, układamy na płasko i zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
Przygotujmy teraz ryż na sypko. Ugotowany ryż pozostawić do wystygnięcia.
Krok 3
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Zrumień na małej ilości oleju na złoty kolor, po czym pozostaw do wystygnięcia.
Krok 4
Mielimy mięso jak na kotlety mielone. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, wsypujemy wystudzony ryż, podsmażoną cebulę, przyprawy i zioła - całość dokładnie mieszamy (najlepiej wykonać to ręką).
Krok 5
Spód tortownicy wykładamy pierwszą warstwą podgotowanych liści kapusty. Spód tortownicy powinien być całkowicie pokryty, można ułożyć każdą warstwę liści kapusty tak, by zachodziły na brzegi tortownicy.
Krok 6
Na liście układamy pierwszą warstwę mięsa. Masę mięsną należy w miarę możliwości podzielić na tyle części ile będzie warstw. Na ułożoną warstwę mięsa ponownie układamy warstwę liści aby dokładnie i szczelnie przykryła dno i nieznacznie wystawała ponad brzegi. Powtarzamy operacje aż do wykorzystania składników, pamiętając by ostatnia warstwa tortu była warstwą liści kapusty - dobrze gdy górna warstwa składać się będzie z dwóch warstw liści. Liście na samej górze będą liśćmi najbardziej zielonymi (po upieczeniu ta warstwa będzie najbardziej sucha i zrumieniona należy ją usunąć i wyrzucić).
Tort Kapuściany – Warstwowa Rozkosz dla Podniebienia
Tort kapuściany to prawdziwa uczta dla miłośników niebanalnych dań. Ta wyjątkowa potrawa łączy w sobie delikatność kapusty z soczystością mięsa i aromatem przypraw, tworząc harmonijną kompozycję smaków.
Dla kogo?
Tort kapuściany to doskonała propozycja dla osób ceniących tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Jest to również świetna opcja dla tych, którzy szukają sycącego dania, które można przygotować wcześniej i podać w efektownej formie.
Na jaką okazję?
To danie idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, świąteczny stół czy przyjęcie rodzinne. Jego warstwowa struktura i efektowny wygląd po przekrojeniu z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Tort kapuściany to również doskonały pomysł na danie, które można przygotować z wyprzedzeniem i podgrzać przed podaniem.
Czy wiesz, że?
Tort kapuściany to danie, które łączy w sobie elementy gołąbków i zapiekanki w jednej formie. Warstwowa struktura nie tylko pięknie wygląda, ale również pozwala na równomierne przeniknięcie smaków. Zewnętrzna warstwa liści kapusty chroni farsz przed wysuszeniem, dzięki czemu danie pozostaje soczyste i aromatyczne.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z dodatkami do farszu mięsnego – spróbuj dodać suszone grzyby, orzechy włoskie czy różne zioła. Ciekawym urozmaiceniem będzie również wykorzystanie różnych rodzajów mięsa lub dodanie warstwy sosu pomidorowego między warstwami kapusty i mięsa.