Składniki:

Ziemniaki

700 gramów

Cebula

1 sztuka

Marchew

1 sztuka

Pieprz

1 łyżeczka

Sól

1 łyżka

Jajka

2 sztuki

Mąka

4 łyżki

Płatki owsiane

4 łyżki

easy

łatwe

15 min.

2 os.

Thermomix - Placki ziemniaczane

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połówki ziemniaków rozdrabniać przez 30sek. na obrotach 5-7

Krok 2

przysmaż

Klasyczne placki ziemniaczane z Thermomixa

Placki ziemniaczane to prawdziwy polski klasyk, który dzięki Thermomixowi przygotujemy szybko i bez wysiłku. Wystarczy włożyć połówki ziemniaków do misy i rozdrobnić je przez 30 sekund na obrotach 5-7. Otrzymana masa będzie miała idealną konsystencję – bez grudek i nadmiaru wody. Następnie wystarczy usmażyć placki na rozgrzanej patelni, aby cieszyć się chrupiącymi z zewnątrz i miękkimi w środku plackami ziemniaczanymi.

Dla kogo?

Placki ziemniaczane z Thermomixa to doskonała propozycja dla zabieganych osób, które cenią sobie tradycyjne smaki, ale nie mają czasu na ręczne tarcie ziemniaków. To również świetna opcja dla rodziców małych dzieci – placki są miękkie, łatwe do pogryzienia i stanowią pożywny posiłek, który można podać na różne sposoby.

Na jaką okazję?

Te placki sprawdzą się zarówno jako szybki obiad w środku tygodnia, jak i jako dodatek do niedzielnego obiadu. Można je również przygotować na większe spotkania rodzinne – Thermomix pozwala szybko przygotować dużą porcję masy na placki, co jest nieocenione przy gotowaniu dla większej liczby osób.

Czy wiesz, że…?

Tradycyjne tarcie ziemniaków na placki zajmuje około 15-20 minut, podczas gdy Thermomix rozdrabnia je w zaledwie 30 sekund! Dodatkowo, urządzenie zapewnia jednolitą konsystencję masy, co przekłada się na równomierne smażenie i idealny smak każdego placka.

Dla urozmaicenia

Podstawową masę ziemniaczaną możesz wzbogacić o dodatki – wystarczy dodać posiekany czosnek, cebulę, zioła lub przyprawy przed smażeniem. Placki świetnie smakują zarówno na słodko z cukrem i śmietaną, jak i na wytrawnie z gulaszem lub sosem grzybowym.

Zostaw komentarz