Składniki:
Oliwa z oliwek
2 łyżki
Starty świeży imbir
1 sztuka
Piersi z kurczaka
300 gramów
Fix Do potraw chińskich Knorr
1 opakowanie
Czosnek ząbki
10 sztuk
Ryż w torebce
2 sztuki
Duże krewetki
7 sztuk
Chińska mieszanka warzywna
1 opakowanie
Pieprz cytrynowy
2 łyżeczki
Garam masala
2 łyżki
Curry w proszku
2 łyżki
łatwe
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi myjemy i czyścimy. Następnie tniemy na mniejsze kawałki, kosteczki. Mieszamy z przyprawami (imbir, pieprz, curry, garam masala, czosnek 3 ząbki starte, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki Fix do potraw chińskich Knorr) i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 2
Po tym czasie nabijamy mięso na patyczki do szaszłyków. I smażymy na mocno nagrzanej patelni, bez dodawania tłuszczu.
Krok 3
Mieszankę warzyw chińskich wrzucamy na mocno nagrzaną głęboką patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy oraz około 200 ml wody razem z pozostałą zawartością Fix Knorr i jedną kostką rosołową.
Krok 4
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wsypujemy do warzyw chińskich. Na końcu dodajemy przyprawy.
Krok 5
Krewetki przepłukujemy. Nacieramy je imbirem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Czosnek i pietruszkę siekamy drobno.
Krok 6
Na patelni topimy masło i wrzucamy pietruszkę z czosnkiem a potem krewetki. Smażymy przez kilka minut. Wyjmujemy krewetki z patelni a pozostały czosnek i pietruszkę dalej prażymy.
Orientalna uczta: Thai Satay z krewetkami
Odkryj smak Dalekiego Wschodu w swoim domu dzięki aromatycznemu daniu Thai Satay z krewetkami. To połączenie delikatnego mięsa drobiowego, egzotycznych przypraw i soczystych krewetek, które przeniesie Cię w kulinarną podróż po Tajlandii.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników kuchni azjatyckiej, którzy cenią sobie intensywne smaki i aromatyczne przyprawy. Połączenie delikatnego kurczaka z krewetkami zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. To propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe, egzotyczne smaki.
Na jaką okazję?
Thai Satay z krewetkami sprawdzi się doskonale jako główne danie podczas kolacji z przyjaciółmi, romantycznej kolacji we dwoje czy rodzinnego obiadu w weekend. To również świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego i odrobinę egzotyki.
Czy wiesz, że…
Satay to tradycyjna potrawa kuchni azjatyckiej, szczególnie popularna w Tajlandii, Indonezji i Malezji. Nazwa pochodzi od sposobu przygotowania mięsa – na patyczkach, podobnie jak w przypadku szaszłyków. Oryginalne satay podawane jest z sosem orzechowym, który doskonale komponuje się z aromatycznym mięsem.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić danie o sos orzechowy – wystarczy zmiksować masło orzechowe z odrobiną mleka kokosowego, sosu sojowego i soku z limonki. Zamiast ryżu możesz podać makaron ryżowy lub kluski udon. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj świeżą kolendrę i posiekaną chili.