Składniki:
Woda
Mąka pszenna
1 szklanka
Sól
1 szczypta
Jajka
3 sztuki
Mąka ziemniaczana
0.5 szklanki
łatwe
15 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz ostrożnie mąki, sól i wodę tak aby zostały grudki. Wodę dodaj według konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe.
Krok 2
W takiej przygotowanej mieszance obtaczamy owoce lub warzywa i smażymy na głębokim tłuszczu.
Krok 3
Wytrzep same białka jajek na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj ciasto z ubitymi białkami.
Idealna tempura – lekka i chrupiąca panierka japońska
Tempura to tradycyjna japońska technika panierowania, która nadaje potrawom niepowtarzalną lekkość i chrupkość. Sekret tkwi w prostocie składników i technice przygotowania. Ciasto na tempurę powinno być delikatnie wymieszane, z widocznymi grudkami – to one zapewniają charakterystyczną, puszystą strukturę po usmażeniu.
Dla kogo?
Tempura to doskonały wybór dla miłośników kuchni azjatyckiej oraz osób poszukujących alternatywy dla tradycyjnej panierki. Sprawdzi się również u tych, którzy cenią sobie lekkie, nieprzytłaczające dania. Dzięki delikatnej konsystencji, tempura nie dominuje smaku głównego składnika, a jedynie podkreśla jego walory.
Na jaką okazję?
Ta wyjątkowa panierka świetnie sprawdzi się podczas kolacji z przyjaciółmi, gdy chcesz ich zaskoczyć czymś nietypowym. To również doskonały pomysł na rodzinny obiad w japońskim stylu. Tempura idealnie komponuje się z różnorodnymi dipami, tworząc elegancką przekąskę na przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Tempura, mimo że kojarzona z kuchnią japońską, została wprowadzona do Japonii przez portugalskich misjonarzy w XVI wieku. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „tempora”, oznaczającego okres postu, kiedy spożywano głównie warzywa i ryby. Dodanie ubitych białek do ciasta to nowoczesna modyfikacja, która sprawia, że panierka jest jeszcze lżejsza i bardziej puszysta.
Dla urozmaicenia
Wypróbuj tempurę z różnymi składnikami – od klasycznych warzyw jak słodka papryka, bakłażan czy cukinia, po owoce morza, a nawet owoce! Szczególnie dobrze sprawdzają się plastry jabłka czy banana. Możesz też eksperymentować z przyprawami dodając do ciasta odrobinę kurkumy, curry lub suszonego czosnku.