Składniki:

1/2 pęczka posiekanej natki

6 żółtek

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Tabasco

0.5 łyżeczki

Mielony imbir

1 szczypta

Mielona kolendra

1 szczypta

1 mini kostka przyprawowa Czosnek Knorr

1 sztuka

1 kg zmielonego rumsztyku wołowego lub polędwicy

3 łyżki oleju winogronowego

3 łyżeczki sosu worcestershire

1 łyżka musztardy Dijon

Świeży imbir - 3 cm kawałek

2 posiekane cebule

6 posiekanych gałązek kolendry

medium

średnie

30 min.

6 os.

Tatar z wołowiny z kolendrą i imbirem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyjątkowy aromat tatara zawdzięczamy imbirowi i kolendrze. Pikantność dostosujesz sosem worcestershire i tabasco. Powodzenie pewne, o ile mięso oraz żółtka będą bezwzględnie świeże, najlepszej jakości.

Tatar z wołowiny z kolendrą i imbirem

Klasyczny tatar wołowy w nowej, egzotycznej odsłonie! Połączenie delikatnego mięsa z aromatyczną kolendrą i rozgrzewającym imbirem tworzy kompozycję, która zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekret tego dania tkwi w idealnym balansie smaków – ostrość możesz łatwo regulować dodając więcej lub mniej sosu worcestershire oraz tabasco.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Ten orientalny tatar to propozycja dla osób poszukujących nowych doznań kulinarnych. Jeśli lubisz klasyczne smaki, ale nie boisz się eksperymentów, to danie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Doskonały wybór dla miłośników kuchni fusion, łączącej tradycyjne polskie przepisy z azjatyckimi akcentami.

Na jaką okazję?

Idealny jako elegancka przystawka na kolację z przyjaciółmi, romantyczną kolację we dwoje lub rodzinne spotkanie. Świetnie sprawdzi się również podczas letniego grilla jako alternatywa dla tradycyjnych dań. Podany na chłodnych liściach sałaty z chrupiącymi grzankami zrobi wrażenie na każdym gościu.

Czy wiesz o tym?

Absolutnym fundamentem udanego tatara jest jakość składników. Mięso musi być absolutnie świeże, najlepiej z zaufanego źródła. Podobnie żółtka – tylko najwyższej jakości zapewnią odpowiednią kremowość i bezpieczeństwo. Warto wiedzieć, że imbir nie tylko dodaje smaku, ale również wspomaga trawienie.

Dla urozmaicenia

Spróbuj dodać drobno posiekane świeże chili zamiast tabasco lub odrobinę startej skórki z limonki, która podkreśli świeżość kolendry. Możesz również eksperymentować z dodatkami – marynowane grzyby shiitake, prażone sezamowe nasiona czy odrobina sosu sojowego nadadzą daniu jeszcze bardziej azjatycki charakter.

Zostaw komentarz