Składniki:

1/2 pęczka posiekanej natki

6 żółtek

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Tabasco

0.5 łyżeczki

Mielony imbir

1 szczypta

Mielona kolendra

1 szczypta

1 mini kostka przyprawowa Czosnek Knorr

1 sztuka

1 kg zmielonego rumsztyku wołowego lub polędwicy

3 łyżki oleju winogronowego

3 łyżeczki sosu worcestershire

1 łyżka musztardy Dijon

Świeży imbir - 3 cm kawałek

2 posiekane cebule

6 posiekanych gałązek kolendry

medium

średnie

30 min.

6 os.

Tatar z wołowiny z kolendrą i imbirem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyjątkowy aromat tatara zawdzięczamy imbirowi i kolendrze. Pikantność dostosujesz sosem worcestershire i tabasco. Powodzenie pewne, o ile mięso oraz żółtka będą bezwzględnie świeże, najlepszej jakości.

Tatar z wołowiny z kolendrą i imbirem

Klasyczny tatar wołowy w nowej, egzotycznej odsłonie! Połączenie delikatnego mięsa z aromatyczną kolendrą i rozgrzewającym imbirem tworzy kompozycję, która zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekret tego dania tkwi w idealnym balansie smaków – ostrość możesz łatwo regulować dodając więcej lub mniej sosu worcestershire oraz tabasco.

Dla kogo?

Ten orientalny tatar to propozycja dla osób poszukujących nowych doznań kulinarnych. Jeśli lubisz klasyczne smaki, ale nie boisz się eksperymentów, to danie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Doskonały wybór dla miłośników kuchni fusion, łączącej tradycyjne polskie przepisy z azjatyckimi akcentami.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Idealny jako elegancka przystawka na kolację z przyjaciółmi, romantyczną kolację we dwoje lub rodzinne spotkanie. Świetnie sprawdzi się również podczas letniego grilla jako alternatywa dla tradycyjnych dań. Podany na chłodnych liściach sałaty z chrupiącymi grzankami zrobi wrażenie na każdym gościu.

Czy wiesz o tym?

Absolutnym fundamentem udanego tatara jest jakość składników. Mięso musi być absolutnie świeże, najlepiej z zaufanego źródła. Podobnie żółtka – tylko najwyższej jakości zapewnią odpowiednią kremowość i bezpieczeństwo. Warto wiedzieć, że imbir nie tylko dodaje smaku, ale również wspomaga trawienie.

Dla urozmaicenia

Spróbuj dodać drobno posiekane świeże chili zamiast tabasco lub odrobinę startej skórki z limonki, która podkreśli świeżość kolendry. Możesz również eksperymentować z dodatkami – marynowane grzyby shiitake, prażone sezamowe nasiona czy odrobina sosu sojowego nadadzą daniu jeszcze bardziej azjatycki charakter.

Zostaw komentarz