Składniki:

Makaron Tagiatelle

400 gramów

Ostra czerwona papryka

1 sztuka

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

Szalotka

3 sztuki

Oliwa z oliwek

50 mililitrów

Śmietana 18%

200 mililitrów

Cukinia

100 gramów

Świeże kurki

200 gramów

Parmezan

100 gramów

Bazylia

100 gramów

Szałwia

20 gramów

Ząbek czosnku

2 sztuki

Pomidorki koktajlowe

100 gramów

Cytryna

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Tagliatelle z kurkami i cukinią

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki oczyść od ziemi, opłucz, potnij w ćwiartki. Szalotki i cukinię pokrój na półplasterki, pomidorki przetnij na połówki.

Krok 2

Makaron ugotuj w delikatnie osolonej wodzie do stanu al dente. Posiekaj czosnek i ostrą paprykę. Zrumień ją na złoty odcień na oliwie z oliwek, wsyp cebulę, grzyby i cukinię. Smaż całość razem przez około 10 minut, dorzuć pomidorki koktajlowe, śmietanę i kostkę Knorr.

Krok 3

Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut, dodaj makaron i posiekane zioła. Makaron przypraw do smaku solą, świeżo zmiażdżonym pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem starannie wymieszaj i rozdziel na talerze. Makaron serwuj posypany parmezanem.

Tagliatelle z kurkami i cukinią – letnia uczta dla podniebienia

Wyobraź sobie talerz pełen aksamitnych wstążek makaronu otulonych kremowym sosem, w którym ukryte są złociste kurki i soczyste kawałki cukinii. Tagliatelle z kurkami i cukinią to kompozycja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale również kolorami i aromatem świeżych ziół. To danie, w którym leśne bogactwo kurków spotyka się z delikatnością śmietany i wyrazistością parmezanu.

Dla kogo?

Tagliatelle z kurkami i cukinią to propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni w nieco odświeżonej wersji. Szczególnie spodoba się osobom ceniącym sobie połączenie kremowych sosów z leśnymi grzybami. To również doskonały wybór dla zabieganych, którzy pragną przygotować wykwintne danie w zaledwie 30 minut.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Idealnie sprawdzi się jako szybki obiad w środku tygodnia, ale równie dobrze może być gwiazdą nieformalnej kolacji z przyjaciółmi. Podane z kieliszkiem białego wina stworzy atmosferę małej włoskiej restauracji w zaciszu Twojego domu.

Czy wiesz, że…

Kurki, zwane też lisówkami, są jednymi z najbardziej aromatycznych grzybów leśnych. Ich delikatny, lekko pieprzowy smak doskonale komponuje się z kremowymi sosami. W przeciwieństwie do wielu innych grzybów, kurki rzadko są atakowane przez robaki, co czyni je wyjątkowo wdzięcznym składnikiem w kuchni.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając podsmażone kawałki boczku lub zastąpić część śmietany mascarpone dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Latem warto wykorzystać świeże zioła z ogródka – rozmaryn i tymianek nadadzą potrawie głębi smakowej.

Zostaw komentarz