Składniki:

Makaron tagliatelle

250 gramów

Pierś z kurczaka

1 sztuka

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr

1 opakowanie

Brokuł

250 gramów

Cebula

1 sztuka

Pomidorki cherry - kilka sztuk

Śmietana 18%

50 mililitrów

Tłuszcz do smażenia

2 łyżki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Tagliatelle z brokułami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w delikatnie posolonej wodzie al dente i odcedź. Brokuła podziel na drobne różyczki i blanszuj krótko w gotującej się wodzie.

Krok 2

Cebulę posiekaj w małą kostkę i zrumień na patelni. Kurczaka pokrój w kawałki o wymiarze ok. 2x2 cm i podsmaż moment razem z cebulą.

Krok 3

Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z jedną szklanką wody i śmietaną. Przelej mieszankę na patelnię i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Wrzuć do sosu makaron, brokuły i pomidorki przekrojone na pół. Pogotuj jeszcze moment, po czym przygotowany makaron wyłóż na talerze.

Tagliatelle z brokułami i kurczakiem – szybki obiad pełen smaku

Delikatne wstążki tagliatelle w towarzystwie soczystych różyczek brokuła i aromatycznego kurczaka tworzą kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten włoski klasyk w nowej odsłonie to propozycja na szybki, a jednocześnie wykwintny obiad, który przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut.

Dla kogo?

Tagliatelle z brokułami to doskonała propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają kremowy sos i miękki makaron, a dorośli docenią harmonię smaków i prostotę przygotowania. To także świetna opcja dla osób dbających o zbilansowaną dietę – brokuły dostarczają cennych witamin, a kurczak niezbędnego białka.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten przepis sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Podany na eleganckich talerzach, posypany świeżo startym parmezanem i udekorowany listkami bazylii, może stanowić główne danie nawet podczas rodzinnego spotkania.

Czy wiesz, że…?

Tagliatelle to tradycyjny włoski makaron pochodzący z regionu Emilia-Romania. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „tagliare”, czyli ciąć. Szerokość klasycznego tagliatelle powinna wynosić dokładnie 8 mm – tak przynajmniej twierdzą włoscy mistrzowie kuchni!

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o suszone pomidory, oliwki lub kapary, które nadadzą mu śródziemnomorskiego charakteru. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj szczyptę chili lub świeżo zmielony czarny pieprz. Wegetarianie mogą zastąpić kurczaka podsmażonymi pieczarkami lub kostkami tofu.

Zostaw komentarz