Składniki:

Pomidory

8 sztuk

Oregano

0.5 łyżeczki

Oliwa

4 łyżki

Rosół wołowy Knorr

1 sztuka

Szynka 'kulka'

1 sztuka

medium

średnie

60 min.

8 os.

Szynka pieczona z suszonymi pomidorami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i osusz. Do naczynia żaroodpornego z przykrywką wlej oliwę i dodaj oregano. Umieść mięso i przewracaj je aż całe zostanie pokryte ziołami.

Krok 2

Na spodzie naczynia umieść pomidory suszone, a na nich mięso. Dodaj szklankę wrzątku zmieszaną z kostką rosołową.

Krok 3

Nakryj pokrywką i umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na godzinę. Po upieczeniu wyciągnij mięso z piekarnika i zostaw nadal przykryte przez kolejne 15minut.

Szynka pieczona z suszonymi pomidorami – aromatyczny klasyk

Soczysta szynka pieczona z suszonymi pomidorami to danie, które zachwyca prostotą przygotowania i bogatym smakiem. Połączenie delikatnego mięsa z intensywnymi, słodko-kwaskowatymi suszonymi pomidorami tworzy harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Ta pieczona szynka to doskonały wybór dla rodzin ceniących tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas spotkań z bliskimi. Dzięki prostocie przygotowania, nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym przepisem, uzyskując profesjonalny efekt kulinarny.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Szynka pieczona z suszonymi pomidorami świetnie sprawdzi się jako danie główne na niedzielny obiad, świąteczny stół czy przyjęcie rodzinne. Podana z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką stworzy pełnowartościowy posiłek, który z pewnością zachwyci gości i domowników.

Czy wiesz o tym?

Suszone pomidory nie tylko nadają potrawie charakterystycznego smaku, ale również wzbogacają ją o likopen – silny przeciwutleniacz korzystnie wpływający na zdrowie. Technika pieczenia mięsa pod przykryciem pozwala zachować jego soczystość i aromat, jednocześnie skracając czas przygotowania.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak szynki dodając do marynaty rozmaryn i tymianek lub kilka ząbków czosnku. Ciekawą alternatywą będzie też dodanie do dania oliwek, kaparów lub świeżej bazylii tuż przed podaniem. Pozostały sos z pieczenia doskonale sprawdzi się jako baza do aromatycznego sosu, który podkreśli smak mięsa.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF