Składniki:

Szynka wieprzowa kulka

1.2 kilograma

Czerwone wino

1 litr

Musztarda Dijon

2 łyżki

Tymianek

4 sztuki

Ziele angielskie

2 sztuki

Liść laurowy

2 sztuki

Olej

2 łyżki

Fix Kopytka czy leniwe Knorr

1 sztuka

Bulionetka wołowa Knorr

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

medium

średnie

90 min.

3 os.

Szynka musztardowo-winna z kopytkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę na wierzchu ponacinać w kratkę. W miseczce przygotować marynatę łącząc wino, ziele, liść laurowy, starty tymianek i całe obrane ząbki czosnku. Umieścić szynkę, nakryć i pozostawić na noc w lodówce.

Krok 2

Z oliwy i musztardy przygotować masę do smarowania szynki. Wyjąć szynkę. Odcedzić wino z marynaty. Bulionetke zalać 250ml wody.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym umieścić szynkę, górę posmarować pastą. Na spód wlać połowę odcedzonego wina i bulion. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 160st. i piec około 2h, od czasu do czasu smarując marynatą i polewając sosem z pieczenia.

Krok 4

Wymieszaj fix Knorr z 450 ml wody. Pozostaw na kilka minut, aby masa zgęstniała. Potem przełóż na posypaną mąką stolnicę, wyrób ciasto, podziel je na mniejsze części i z każdej uformuj wałeczek. Każdy pokrój na ukośne kawałki - kopytka. Gotuj w delikatnie osolonej wodzie 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

Krok 5

Wyjmij szynkę z piekarnika. Sos przelej do rondelka. Podgrzej, dopraw według smaku, ewentualnie zagęść dodając odrobinę mąki. Serwuj szynkę pokrojoną na plastry z kopytkami i sosem winnym.

Szynka musztardowo-winna z kopytkami

Aromatyczna szynka w musztardowo-winnej marynacie z domowymi kopytkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Soczyste mięso, nacięte w charakterystyczną kratkę, nabiera głębi smaku dzięki nocnej kąpieli w winie z dodatkiem ziół i czosnku. Musztardowo-oliwna pasta nadaje szynce apetycznego koloru i intensywnego aromatu podczas pieczenia.

Dla kogo?

Ta elegancka potrawa zadowoli zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i osoby poszukujące nowych doznań kulinarnych. Delikatne kopytka przygotowane z gotowej mieszanki Fix Knorr stanowią doskonałe uzupełnienie soczystej szynki, a winny sos łączy wszystkie smaki w harmonijną całość.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Szynka musztardowo-winna z kopytkami sprawdzi się idealnie jako danie główne na niedzielny obiad rodzinny, ale również zachwyci gości podczas świątecznego przyjęcia. To propozycja, która wprowadzi odświętny nastrój nawet w zwykły dzień.

Czy wiesz, że?

Nacięcie szynki w kratkę przed pieczeniem to nie tylko element dekoracyjny – dzięki temu zabiegowi marynata lepiej wnika w mięso, a podczas pieczenia tłuszcz może swobodnie wytapiać się, pozostawiając szynkę soczystą, ale nie tłustą. Dodatkowo, musztarda w połączeniu z winem tworzy naturalną glazurę, która karmelizuje się podczas pieczenia.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak kopytków dodając do ciasta odrobinę świeżych ziół – tymianku lub rozmarynu. Do sosu winnego warto dodać łyżeczkę miodu lub konfitury z żurawiny, co nada mu interesującego, słodko-kwaśnego charakteru, doskonale komponującego się z mięsem.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF