Składniki:
Kiełbasa wędzona
1 sztuka
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
1 opakowanie
Woda
200 mililitrów
Biała fasola z puszki
2 opakowania
Pomidory z puszki
1 opakowanie
Cebula
1 sztuka
Majeranek
2 łyżeczki
Olej do smażenia
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na sporej patelni zeszklij na oleju drobno posiekaną cebulę.
Krok 2
Wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i zrumień ją.
Krok 3
Wlej 200 ml wody i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr. Całość starannie wymieszaj.
Krok 4
Fasolę odcedź, pomidory z puszki posiekaj i wsyp wszystko na patelnię.
Krok 5
Doprowadź do wrzenia i duś pod pokrywką przez 15 minut. Przypraw majerankiem. Fasolkę serwuj z pieczywem lub ziemniakami.
Szybka fasola po bretońsku – tradycyjny smak w nowoczesnym wydaniu
Szybka fasola po bretońsku to doskonała alternatywa dla klasycznej wersji tego dania, która wymaga długiego namaczania i gotowania fasoli. W naszej wersji przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut, a smak pozostanie równie wyrazisty i aromatyczny!
Dla kogo?
Danie idealne dla zapracowanych osób, które cenią sobie tradycyjne smaki, ale nie mają czasu na długie gotowanie. Sprawdzi się również jako pożywny posiłek dla całej rodziny – dzieci i dorośli z pewnością docenią jego sycący charakter i bogaty smak. Fasola po bretońsku to także świetna propozycja dla osób poszukujących ekonomicznych przepisów z łatwo dostępnych składników.
Na jaką okazję?
Szybka fasola po bretońsku sprawdzi się jako codzienny obiad lub sycąca kolacja. To również doskonały pomysł na nieformalne spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad w weekend. Możesz ją także przygotować na wyjazd na działkę – rozgrzeje i nasyci po dniu spędzonym na świeżym powietrzu.
Czy wiesz, że…
Fasola to bogate źródło białka roślinnego i błonnika. W połączeniu z kiełbasą tworzy pełnowartościowy posiłek. Tradycyjna fasola po bretońsku wywodzi się z kuchni francuskiej, a jej nazwa pochodzi od regionu Bretanii. Nasza szybka wersja zachowuje wszystkie walory smakowe oryginału, znacząco skracając czas przygotowania.
Dla urozmaicenia
Wypróbuj różne rodzaje kiełbas – kiełbasa śląska nada daniu klasyczny charakter, a kiełbasa chorizo wprowadzi hiszpański akcent. Możesz też dodać świeżą paprykę dla koloru i chrupkości lub szczyptę wędzonej papryki dla głębi smaku. Zimą sprawdzą się suszone zioła, latem wzbogać danie świeżym majerankiem i bazylią.