Składniki:
Gotowe naleśniki
4 sztuki
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
1 opakowanie
Szpinak mrożony
450 gramów
Cebula
1 sztuka
Pomidory z puszki
1 opakowanie
Mozzarella
1 sztuka
Śmietana 12%
100 mililitrów
Oliwa
2 łyżki
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj na drobno i rozdziel na dwie części. Szpinak odmroź i starannie wyciśnij z wody. Ser zetrzyj na tarce.
Krok 2
W rondelku podsmaż na oliwie połowę posiekanej cebuli, potem dodaj pomidory wraz z zalewą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu, a następnie zblenduj na gładki sos.
Krok 3
Zeszklij na patelni resztę cebuli. Potem dodaj szpinak i razem smaż przez moment.
Krok 4
Przygotuj aksamitny sos łącząc zawartość opakowania Knorr z śmietaną i wlej do szpinaku. Doprowadź całość do wrzenia i zdejmij z ognia.
Krok 5
Przygotowany, aromatyczny farsz umieść na czterech naleśnikach. Naleśniki zwiń i ułóż w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylej sos pomidorowy i posyp tartym serem. Naczynie umieść w rozgrzanym piekarniku i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 175*C.
Szpinakowe naleśniki zapiekane z sosem pomidorowym
Delikatne naleśniki wypełnione kremowym farszem szpinakowym, oblane aromatycznym sosem pomidorowym i zapieczone pod warstwą rozpuszczonego sera. To danie, które łączy w sobie lekkość warzyw z sycącą przyjemnością zapiekanki. Soczysta cebula dodaje słodyczy, a kremowy sos ze śmietaną otula szpinak, tworząc idealnie zbalansowane nadzienie.
Dla kogo?
Szpinakowe naleśniki to doskonała propozycja dla wegetarian poszukujących pełnowartościowego dania. Sprawdzą się również jako lekki obiad dla całej rodziny, a dzięki obecności szpinaku, stanowią świetny sposób na przemycenie warzyw do diety najmłodszych. Połączenie delikatnego naleśnika z kremowym farszem i aromatycznym sosem pomidorowym zadowoli nawet wybredne podniebienia.
Na jaką okazję?
To danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Możesz przygotować je wcześniej i zapiec tuż przed podaniem, co czyni je idealnym wyborem, gdy spodziewasz się gości. Szpinakowe naleśniki będą też doskonałą propozycją na rodzinny brunch w weekend.
Czy wiesz, że?
Szpinak to prawdziwa skarbnica żelaza i witamin. W połączeniu z nabiałem tworzy nie tylko pyszne, ale i pełnowartościowe danie. Sekret udanych naleśników szpinakowych tkwi w dokładnym odciśnięciu rozmrożonego szpinaku z nadmiaru wody – dzięki temu farsz będzie kremowy, a nie wodnisty.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić farsz o czosnek, orzechy pinii lub suszone pomidory. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do szpinaku ser pleśniowy lub feta. Jeśli lubisz pikantne dania, wzbogać sos pomidorowy o szczyptę chili lub świeżo zmielony czarny pieprz.