Składniki:
Makaron duże muszle
250 gramów
Rosół z kury Knorr
1 sztuka
Szpinak mrożony w liściach
100 gramów
Serek homogenizowany
100 gramów
Ser feta
50 gramów
Gałka muszkatołowa
1 szczypta
Czosnek ząbki
1 sztuka
Oliwa z oliwek
3 łyżki
Pieprz do smaku
Tłuszcz do formy
średnie
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak po odmrożeniu posiekaj. Serek homogenizowany połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i fetą. Wsyp szpinak, dopraw pieprzem i starannie wymieszaj.
Krok 2
Makaron ugotuj przez czas o połowę krótszy niż zalecany na opakowaniu w wodzie z dodatkiem Kostki Rosołu z kury Knorr.
Krok 3
Wypełnić muszle nadzieniem serowym. Muszle umieść w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.
Krok 4
Obsyp tartym parmezanem, polej oliwą. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Szpinakowe muszle z kremowym nadzieniem
Szpinakowe muszle to eleganckie danie, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Delikatny makaron w kształcie muszli wypełniony kremowym nadzieniem ze szpinaku i sera to propozycja, która zadowoli nawet wybredne podniebienia.
Dla kogo?
Szpinakowe muszle to doskonała propozycja dla miłośników włoskiej kuchni w nieco odświeżonej wersji. Danie spodoba się zarówno wegetarianom, jak i osobom poszukującym lekkiego, ale sycącego posiłku. Kremowa konsystencja nadzienia i chrupiąca skórka z parmezanu tworzą idealne połączenie tekstur, które zadowoli nawet kulinarnych koneserów.
Na jaką okazję?
To danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Efektownie wyglądające muszle można przygotować wcześniej, a zapiec tuż przed podaniem. Dzięki temu będziesz mieć więcej czasu dla gości. Szpinakowe muszle świetnie komponują się z lekką sałatką i kieliszkiem białego wina.
Czy wiesz o tym?
Szpinak to prawdziwa skarbnica żelaza i witamin. W połączeniu z serami tworzy nie tylko smaczne, ale i wartościowe danie. Sekret idealnych muszli tkwi w odpowiednim ugotowaniu makaronu – powinien być al dente, aby podczas zapiekania nie stał się zbyt miękki.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z nadzieniem dodając suszone pomidory, oliwki czy podsmażone pieczarki. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do farszu szczyptę chili lub więcej czosnku. Muszle można też podać z lekkim sosem pomidorowym, który doskonale uzupełni kremowe nadzienie.