Składniki:
Bułka tarta
0.75 szklanki
Przyprawa do kurczaka Knorr
6 szczypt
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
1 szczypta
Jajka
2 sztuki
Mąka
0.5 szklanki
Masło
2 łyżki
Sok z cytryny
1 łyżeczka
Rosół z kury Knorr
1 sztuka
Olej z pestek winogron
0.5 szklanki
Piersi z kurczaka pojedyńcze
2 sztuki
Marchewka z groszkiem ze słoika w zalewie
0.5 kilograma
Koper krojony
4 łyżki
łatwe
45 min.
3 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi kurczaka opłukać - wysuszyć i podzielić na sznycle ( każdą na 3 ) - delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawą do kurczaka. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć sznycle na złoto na oleju. Odłożyć z patelni.
Krok 2
Marchew z groszkiem przenieść do szerokiego garnka wraz z płynem w którym się znajdowały. Wsypać koper, dodać kostkę bulionową i masło. Ogrzać. Posypać 2 łyżkami mąki i zamieszać - doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, Delikatem. Na warzywach umieścić sznycle i nakryć pokrywką. Podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 3
Serwować z gotowanymi ziemniakami.
Sznycle duszone z marchewką i groszkiem
Delikatne sznycle z kurczaka duszone w towarzystwie słodkiej marchewki i zielonego groszku to propozycja obiadu, który łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem. Soczyste mięso w chrupiącej panierce, otulone aksamitnym sosem warzywnym, tworzy harmonijne połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Dla kogo?
Danie idealne dla rodzin z dziećmi, które często stronią od warzyw. Słodkawa marchewka i groszek w połączeniu z ulubionym przez najmłodszych mięsem z kurczaka to sposób, by przemycić wartościowe składniki w formie, której nie odmówią. Sznycle duszone sprawdzą się również jako propozycja dla zapracowanych osób, które cenią sobie posiłki łączące mięso i warzywa w jednym garnku.
Na jaką okazję?
To doskonały wybór na codzienny, rodzinny obiad, gdy zależy nam na pożywnym i zbilansowanym posiłku. Sprawdzi się również jako danie na nieformalny obiad dla gości – możesz przygotować je wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem. Sznycle duszone z warzywami to także świetna propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego.
Czy wiesz o tym?
Technika duszenia mięsa po wcześniejszym obsmażeniu pozwala zachować jego soczystość, a jednocześnie wzbogaca smak o aromaty warzyw. Dodatek masła do sosu nadaje mu aksamitnej konsystencji, a koper wprowadza świeżą nutę, która doskonale komponuje się z delikatnością kurczaka.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić danie o inne warzywa – świetnie sprawdzi się dodatek kukurydzy, fasolki szparagowej czy kawałków papryki. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do panierki suszone zioła lub odrobinę startego parmezanu.