Składniki:

Olej

Jogurt naturalny

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Papryki

2 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

1 sztuka

Filety z kurczaka

4 sztuki

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz filety kurczaka i pokrój je w kostkę o boku trzy centymetry.

Krok 2

Paprykę także pokrój w dużą kostkę, następnie nadziewaj mięso na patyczki, przekładając je pokrojoną papryką.

Krok 3

Sporządź marynatę z jogurtu i Przypraw w mini kostkach Pietruszka oraz Czosnek Knorr. Pokryj nią szaszłyki i umieść w chłodnym miejscu na 30 minut.

Krok 4

Na koniec obsmaż szaszłyki po obu stronach na patelni grillowej i dopieczj w piekarniku przez około 10 minut. Serwuj.

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie – prosty przepis na grillową ucztę

Soczyste kawałki kurczaka przełożone kolorową papryką, zanurzone w aromatycznej marynacie czosnkowej – to przepis na szaszłyki, które zachwycą każdego miłośnika grillowania. Delikatne mięso z piersi kurczaka nabiera wyjątkowego smaku dzięki marynacie z jogurtu naturalnego i przypraw Knorr w mini kostkach.

Dla kogo?

Szaszłyki z kurczaka to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie szybkie i proste dania z wyjątkowym smakiem. Idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i na większe przyjęcie. Delikatne mięso drobiowe przypadnie do gustu nawet najmłodszym, a dorośli docenią aromatyczny, czosnkowy charakter potrawy.

Na jaką okazję?

Te pyszne szaszłyki to doskonały wybór na grilla z rodziną lub przyjaciółmi. Zapomnij o nudnej kiełbasie i karkówce! Zaskocz swoich gości czymś wyjątkowym, co przygotujesz błyskawicznie. Sprawdzą się również jako główne danie na letnie przyjęcie w ogrodzie lub na tarasie.

Czy wiesz o tym?

Marynata z jogurtu naturalnego nie tylko nadaje mięsu wyjątkowy smak, ale również sprawia, że kurczak pozostaje soczysty i delikatny po ugrillowaniu. Przyprawy Knorr w mini kostkach to sposób na szybkie przygotowanie aromatycznej marynaty bez konieczności używania wielu składników.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Oprócz papryki możesz użyć cukinii, bakłażana, pieczarek lub cebuli. Im więcej kolorów, tym lepiej – zarówno dla oka, jak i dla smaku. Gotowe szaszłyki podawaj z ziołowym lub pomidorowym dipem, który doskonale uzupełni czosnkowy charakter dania.

Zostaw komentarz