Składniki:

Piersi z kurczaka

300 gramów

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

1 opakowanie

Ananas z puszki (w kawałkach)

100 gramów

Jogurt

100 gramów

Cytryna

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Szaszłyki z kurczaka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj jogurt z wyciśniętym sokiem cytrynowym.

Krok 2

Kurczaka podziel na kawałki i posyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Krok 3

Potem zalej mięso jogurtem i zostaw w lodówce przez całą noc.

Krok 4

Następnego dnia nabijaj kawałki kurczaka na drewniane patyczki, przekładając je kawałkami ananasa.

Krok 5

Szaszłyki opiekaj na grillu, nieustannie je przewracając.

Szaszłyki z kurczaka – soczyste i aromatyczne danie na każdą okazję

Szaszłyki z kurczaka to prawdziwa uczta dla podniebienia! Soczyste kawałki mięsa zamarynowane w jogurcie naturalnym z dodatkiem soku z cytryny nabierają niepowtarzalnego smaku i kruchości. Wystarczy obsypać je Przyprawą do złotego kurczaka Knorr, a następnie odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia nadziewamy mięso na drewniane szpikulce, przekładając je słodkimi kawałkami ananasa, które idealnie równoważą smak całości.

Dla kogo?

Szaszłyki z kurczaka to danie, które pokochają wszyscy domownicy – zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest to propozycja dla osób ceniących sobie proste, ale wyraziste w smaku potrawy. Idealnie sprawdzą się również dla zabieganych, którzy cenią sobie możliwość przygotowania marynaty wieczorem, by następnego dnia cieszyć się szybkim i pysznym posiłkiem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Soczyste szaszłyki świetnie sprawdzą się jako danie na rodzinnego grilla, niedzielny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. To również doskonała propozycja na letnie przyjęcie w ogrodzie lub piknik. Możesz je przygotować zarówno na świeżym powietrzu, jak i w domowym zaciszu na patelni grillowej.

Czy wiesz, że?

Marynowanie kurczaka w jogurcie to nie tylko sposób na nadanie mu wyjątkowego smaku, ale również na uzyskanie niezwykłej kruchości. Enzymy zawarte w jogurcie naturalnym delikatnie rozbijają włókna mięsa, dzięki czemu staje się ono bardziej soczyste i miękkie po ugrillowaniu.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Zamiast ananasa możesz użyć czerwonej cebuli i papryczki chili dla pikantnego akcentu. Świetnie sprawdzą się również kolorowe papryki, cukinia czy pieczarki. Podawaj szaszłyki na liściach sałaty z chrupiącym pieczywem lub z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF