Składniki:

Kiełbasa śląska

1.5 kilograma

Ketchup Hellmann's Pikantny

4 łyżki

Przyprawa do grilla Knorr

1 łyżka

Cebulka szalotka

10 sztuk

Śliwki węgierki (lub inne kwaśne śliwki)

10 sztuk

Boczek

150 gramów

easy

łatwe

40 min.

5 os.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę przetnij wzdłuż na połowę i potnij na kawałki długości 2 cm.

Krok 2

Cebulę w łupinach wrzuć na dwie minuty do wrzącej wody, następnie zahartuj ją w zimnej wodzie, obierz i podziel na cztery części.

Krok 3

Śliwki podziel na ćwiartki, uprzednio wyciągnij z nich pestki. Boczek potnij w grubą kostkę o rozmiarach centymetr na centymetr.

Krok 4

W misce wymieszaj Przyprawę do grilla Knorr z ketchupem Hellmann's. Przyprawa do grilla doda potrawie właściwy smak, a ketchup w trakcie grillowania skarmelizuje się na wierzchu szaszłyka i stworzy pikantną i chrupiącą glazurę. W uzyskanej marynacie połącz wszystkie składniki.

Krok 5

Rozpoczynając od cebuli, nawlekaj kolejno wszystkie składniki na patyczki szaszłykowe.

Krok 6

Przygotowane szaszłyki grilluj na aluminiowej tacce, na średnio nagrzanym grillu, przez około 10 minut.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku – klasyka w nowej odsłonie

Szaszłyki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Nasze szaszłyki z kiełbasy i boczku to niebanalne połączenie soczystego mięsa z słodko-kwaśnymi śliwkami i aromatyczną cebulą. Sekret tkwi w marynacie z Przyprawy do grilla Knorr i ketchupu Hellmann’s, która podczas grillowania tworzy apetyczną, chrupiącą glazurę o intensywnym smaku.

Dla kogo?

Te pyszne szaszłyki to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków w nowym wydaniu. Sprawdzą się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Połączenie kiełbasy, boczku, cebuli i śliwek zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy grillowanych przysmaków.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Szaszłyki z kiełbasy i boczku to doskonały wybór na letnie grillowanie w ogrodzie, piknik w parku czy weekendowy obiad na tarasie. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci wszystkich gości. To także świetna propozycja na nieformalne przyjęcie w plenerze.

Czy wiesz, że?

Zahartowanie cebuli w gorącej, a następnie zimnej wodzie to kulinarny trik, który sprawi, że kawałki nie rozpadną się podczas grillowania. Wybierając szalotkę zamiast zwykłej cebuli, nadasz daniu delikatny, czosnkowy posmak. Z kolei ketchup w marynacie nie tylko dodaje smaku, ale także karmelizuje się na powierzchni składników, tworząc apetyczną glazurę.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z różnymi rodzajami kiełbas – możesz użyć kiełbasy śląskiej, podwawelskiej lub pikantnej chorizo. Do śliwek węgierek możesz dodać także morele lub ananasa. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wzbogać marynatę o łyżeczkę ostrego sosu chili lub świeżo zmielony czarny pieprz.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF