Składniki:

Przyprawa Do ryb 25g Knorr

1 łyżka

500 g diabła morskiego (bez skóry i ości) pokrojonego w paski o grubości 1,5 cm

200 g kiełbasy chorizo (w kawałku)

200 g kindziuka (w kawałku)

1 czerwona papryka oczyszczona z pestek i pokrojona w dużą kostkę

1 żółta papryka oczyszczona z pestek i pokrojona w dużą kostkę

Ew. 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu do posypania

medium

średnie

30 min.

4 os.

Szaszłyki z diabła morskiego z chorizo i kindziukiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uwielbiam mieszać smaki. Egzotyczna ryba, hiszpańska kiełbasa oraz kindziuk z polskich kresów. Twierdzisz, że nie pasują do siebie wcale? Spróbuj szaszłyków z diabła morskiego

Krok 2

z kiełbasą chorizo i kindziukiem, to się przekonasz!

Krok 3

Rybę natrzyj przyprawą Do ryb. Chorizo oraz kindziuk pokrój w kawałki jednakowej wielkości (o grubości około 1/2 cm). Na drewniane patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone

Krok 4

w gorącym płynie) wypełniaj paski ryby w harmonijkę, rozdzielając je kawałkami papryki, kindziuka i chorizo. Grilluj z każdej strony – ryba powinna utracić surowość. Przed

Krok 5

przed serwowaniem można oprószyć szaszłyki posiekanym rozmarynem.

Szaszłyki z diabła morskiego z chorizo i kindziukiem

Odkryj niezwykłe połączenie smaków z trzech różnych światów kulinarnych! Nasze szaszłyki z diabła morskiego to prawdziwa fuzja egzotyki morskich głębin, pikantnego charakteru hiszpańskiego chorizo i tradycyjnego smaku polskiego kindziuka. Ta kompozycja zaskakuje harmonią i głębią doznań smakowych.

Dla kogo?

Idealne dla miłośników kulinarnych eksperymentów i osób, które nie boją się łączyć pozornie niepasujących do siebie składników. Szaszłyki zasmakują zarówno fanom owoców morza, jak i miłośnikom wędlin. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie różnorodność smaków w jednym daniu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Doskonałe na letnie grillowanie z przyjaciółmi, rodzinne spotkania na świeżym powietrzu czy kolację z nutą egzotyki. Szaszłyki sprawdzą się również jako efektowna przekąska na przyjęciach, gdzie chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym i oryginalnym.

Czy wiesz o tym?

Diabeł morski, znany również jako żabnica, to ryba o delikatnym, białym mięsie, które doskonale przyjmuje aromaty innych składników. Kindziuk natomiast to tradycyjna wędlina z Kresów Wschodnich, dojrzewająca w naturalnych warunkach, co nadaje jej charakterystyczny, głęboki smak. Połączenie tych składników z pikantnym chorizo tworzy niezapomnianą kompozycję.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do szaszłyków – spróbuj dodać kawałki cukinii, pieczarki czy cebulę. Dla bardziej wyrazistego smaku, zamarynuj rybę wcześniej w oliwie z dodatkiem soku z cytryny i ziół. Szaszłyki świetnie komponują się z sosem na bazie jogurtu z dodatkiem świeżych ziół lub pikantnym sosem pomidorowym.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF