Składniki:
Pieczarki
8 sztuk
Czerwona papryka
1 sztuka
Zielona papryka
1 sztuka
Parówki
4 sztuki
Plastry ananasa z puszki
2 sztuki
Plastry szynki gotowanej
2 plastry
Minikukurydze
4 sztuki
Mozzarella w zalewie
125 gramów
Strączki groszku cukrowego
4 sztuki
Mandarynka
1 sztuka
Rzodkiewki
6 sztuk
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wersja 1: Zieloną paprykę przekrój na połowę, wyciągnij gniazdo nasienne. Umieść skórką do dołu i pokrój miąższ w dużą kostkę.
Krok 2
Parówki podziel na trzy części, kukurydzę na dwie. Nadziewaj składniki na patyczki do szaszłyków.
Krok 3
Wersja 2: Czerwoną paprykę przetnij na połowę, wyciągnij gniazdo nasienne. Umieść skórką do dołu i potnij miąższ w trójkąciki.
Krok 4
Groszek umieść na sitku albo w durszlaku. Doprowadź wodę do wrzenia i zalej nią groszek, aby stał się elastyczny.
Krok 5
Mozzarellę pokrój na duże kawałki. Pieczarki oczyść ze skórki niewielkim nożem (jeśli są bardzo duże, przekrój je na połowę). Nadziewaj składniki na patyczki do szaszłyków.
Krok 6
Wersja 3: Krążki ananasa potnij na 4 kawałki. Mandarynkę obierz i rozdziel na cząstki. Rzodkiewki przekrój na połówki, plastry szynki na 4 części.
Kolorowe Szaszłyczki na Trzy Sposoby
Szaszłyczki to doskonały pomysł na szybką przekąskę, która zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Nasze trzy wersje szaszłyczków to prawdziwa eksplozja kolorów, smaków i tekstur, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Od klasycznych warzywnych, przez serowe, aż po owocowo-wędlinowe – każdy znajdzie coś dla siebie!
Dla kogo?
Kolorowe szaszłyczki to idealna propozycja dla rodzin z dziećmi, które niechętnie sięgają po warzywa. Nabite na patyczki kolorowe składniki zachęcają maluchy do spróbowania nowych smaków. Wersja z mozzarellą i pieczarkami zadowoli wegetarian, a słodko-słona kombinacja z ananasem i szynką przypadnie do gustu miłośnikom nieoczywistych połączeń smakowych.
Na jaką okazję?
Te małe przekąski sprawdzą się doskonale na przyjęciach urodzinowych, piknikach czy jako kolorowy dodatek do grilla. Wersja owocowo-wędlinowa będzie elegancką przystawką na spotkaniach rodzinnych, a szaszłyczki z parówkami i kukurydzą to szybki pomysł na podwieczorek dla dzieci po szkole. Możesz też przygotować wszystkie trzy wersje jako efektowną przekąskę na imprezę!
Czy wiesz, że…?
Szaszłyczki to nie tylko smaczna przekąska, ale również sposób na zwiększenie spożycia warzyw i owoców w codziennej diecie. Kolorowe składniki dostarczają różnorodnych witamin i minerałów. Czerwona papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a ananas zawiera bromelainę – enzym wspomagający trawienie białek.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z dodatkami! Do wersji z parówkami dodaj pikantny sos pomidorowy, szaszłyczki z mozzarellą skrop oliwą z oliwek i posyp świeżą bazylią, a owocowo-wędlinowe wersje podaj z sosem jogurtowo-miodowym. Możesz też przygotować wersję na ciepło, grillując szaszłyczki przez kilka minut z każdej strony.