Składniki:

Mąka pszenna

230 gramów

Masło

150 gramów

Proszek do pieczenia

0.5 łyżeczki

Cukier puder

2 łyżki

Jajka

3 sztuki

Jabłka

1 kilogram

Cukier

2 łyżki

Cytryna

1 sztuka

Mąka ziemniaczana

1 łyżka

Białka z jajek

3 sztuki

Cukier

150 gramów

Wiórki kokosowe

100 gramów

medium

średnie

90 min.

6 os.

Szarlotka z kokosem
oven

55

thermometer

180

20 x 30 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy ciasto.

Krok 2

Kształtujemy kulę i umieszczamy w zamrażalniku na 30 min.

Krok 3

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy na tarce ciasto i dociskamy ręką. Pieczemy, aż się zrumieni w temp 180 ° C około 20 min.

Krok 4

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda, kroimy na cienkie plasterki. Wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Jabłka układamy na podpieczonym spodzie.

Krok 5

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier. Na końcu wiórki kokosowe.

Krok 6

Na warstwę jabłek nakładamy bezę kokosową. Pieczemy w temperaturze 180 ° C około 35 min, aż beza nabierze rumieńca. Przed serwowaniem oprószamy cukrem pudrem.

Szarlotka z kokosową bezą – klasyka w nowej odsłonie

Szarlotka to jeden z najbardziej ukochanych polskich deserów, ale co się stanie, gdy dodamy do niej szczyptę egzotyki? Nasza szarlotka z kokosową bezą to wyjątkowe połączenie tradycyjnego kruchego ciasta, soczystych jabłek i puszystej bezy z dodatkiem wiórków kokosowych. Kruchy spód, kwaśno-słodkie jabłka i chrupiąca, kokosowa beza tworzą harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Sekret tego wypieku tkwi w idealnie wyważonych proporcjach składników oraz w odpowiednim czasie pieczenia. Najpierw podpiekamy kruchy spód, następnie układamy warstwę jabłek doprawionych sokiem z cytryny, a na wierzchu rozprowadzamy puszystą bezę wzbogaconą wiórkami kokosa. Całość pieczemy do uzyskania złocistego koloru bezy.

Dla kogo?

Ten wyjątkowy deser spodoba się zarówno miłośnikom tradycyjnej szarlotki, jak i osobom poszukującym nowych doznań smakowych. Połączenie swojskich, jabłkowych nut z egzotycznym kokosem tworzy zaskakująco harmonijny duet, który przypadnie do gustu całej rodzinie.

Na jaką okazję?

Szarlotka z kokosową bezą sprawdzi się idealnie jako słodki poczęstunek podczas rodzinnych spotkań, niedzielnego podwieczorku czy jako deser po ciężkim dniu pracy. Jej słodki smak ma moc rozjaśnienia nawet najbardziej ponurego dnia i wprowadzenia domowej, przytulnej atmosfery.

Czy wiesz, że?

Wiórki kokosowe, które nadają naszej szarlotce wyjątkowego charakteru, produkowane są z kopry – wysuszonego i oczyszczonego miąższu orzechów palmy kokosowej. To właśnie dzięki nim beza zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.

Dla urozmaicenia

Jeśli podczas wyrabiania ciasta składniki nie będą chciały się połączyć, dodaj odrobinę zimnej wody. Możesz również eksperymentować z dodatkami – szczypta cynamonu do jabłek lub odrobina rumu do bezy kokosowej nadadzą szarlotce jeszcze bardziej wyrazisty charakter.

Zostaw komentarz