Składniki:

Ziemniaki

400 gramów

Cebula

1 sztuka

Olej

Liść laurowy

Pieprz

Sól

Mąka

2 łyżki

Koperek

Czosnek ząbki

2 sztuki

Włoszczyzna

1 pęczek

Rosół wołowy Knorr

2 litry

easy

łatwe

- min.

6 os.

Swojska kartoflanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj bardzo drobno.

Krok 2

Pozostałe warzywa obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w Rosole Knorr wraz z przyprawami aż będą miękkie.

Krok 3

Cebulę i czosnek zrumień na gorącym tłuszczu i wymieszaj z mąką.

Krok 4

Wymieszaj z kilkoma łyżkami zupy i dodaj do wywaru. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj na niskim ogniu przez 5 minut.

Krok 5

Przypraw według gustu. Domową zupę ziemniaczaną serwuj z siekanym, świeżym koperkiem.

Swojska kartoflanka – tradycyjny smak polskiej kuchni

Swojska kartoflanka to klasyczna polska zupa, która rozgrzewa ciało i duszę. Aromatyczny wywar na bazie Rosołu Knorr stanowi doskonałą bazę dla delikatnych kostek ziemniaków i warzyw. Sekret tej zupy tkwi w idealnym połączeniu składników – drobno posiekanej cebuli i czosnku, które po podsmażeniu i zasypaniu mąką nadają potrawie aksamitnej konsystencji.

Dla kogo?

Kartoflanka to idealna propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają jej łagodny smak, a dorośli docenią prostotę i sytość. To także świetna opcja dla osób poszukujących ekonomicznych i pożywnych dań na chłodniejsze dni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta tradycyjna zupa sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w zwykły dzień, ale także jako pierwsze danie podczas niedzielnego obiadu rodzinnego. Kartoflanka to również doskonały pomysł na szybki posiłek, gdy za oknem pada deszcz lub śnieg.

Czy wiesz, że?

Kartoflanka ma długą historię w polskiej kuchni. Dawniej była podstawowym daniem w wiejskich domach, gdzie ziemniaki stanowiły główne źródło pożywienia. Dodatek świeżego koperku to nie tylko ozdoba, ale także źródło witamin i charakterystycznego aromatu.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić swoją kartoflankę o wędzony boczek lub kiełbasę, które nadadzą jej głębszego smaku. Dla wegetariańskiej wersji dodaj więcej warzyw korzeniowych lub grzyby. Zupę można również podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub posypać świeżo startym serem.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF