Składniki:

Cebula

2 sztuki

Pieprz

1 szczypta

Sól

1 szczypta

Cukier

1 szczypta

Sok z cytryny

1 łyżeczka

Szczypiorek posiekany

1 łyżka

Natka pietruszki posiekana

1 łyżka

Jogurt naturalny mały

1 opakowanie

Kapusta włoska mała

0.5 sztuki

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Surówka z kapusty włoskiej

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę drobniutko poszatkować.

Krok 2

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Wsyp do kapusty.

Krok 3

Jogurt połącz z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Krok 4

Polej surówkę sosem i przypraw ją sokiem cytrynowym, solą, pieprzem oraz cukrem.

Surówka z kapusty włoskiej – prosta i orzeźwiająca

Delikatna kapusta włoska w połączeniu z aromatyczną cebulką i kremowym jogurtem tworzy idealną kompozycję smaków. Ta lekka surówka doskonale uzupełni zarówno codzienne obiady, jak i świąteczne przyjęcia. Chrupiąca kapusta włoska zachowuje swoje wartości odżywcze, a świeże zioła dodają całości wiosennego charakteru.

Dla kogo?

Surówka z kapusty włoskiej to propozycja dla wszystkich miłośników lekkich dodatków do dań głównych. Szczególnie spodoba się osobom dbającym o linię i zdrowe odżywianie. Jest lekkostrawna, więc sprawdzi się również dla seniorów oraz osób z wrażliwym układem pokarmowym. Dzieci mogą początkowo oponować, ale kremowy sos jogurtowy z pewnością przekona nawet najmłodszych smakoszy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta prosta surówka świetnie sprawdzi się jako codzienny dodatek do obiadu, ale również jako element większej kompozycji na rodzinnym spotkaniu. Doskonale komponuje się z daniami z grilla, pieczonym mięsem czy rybą. W upalne dni może stanowić samodzielną, orzeźwiającą przekąskę.

Czy wiesz o tym?

Kapusta włoska to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna! Jest również bogata w błonnik, który wspomaga trawienie. Połączenie jej z jogurtem naturalnym tworzy nie tylko smaczną, ale i niezwykle zdrową kompozycję wspierającą odporność organizmu.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić surówkę o tartą marchewkę, jabłko lub garść orzechów włoskich. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj łyżeczkę musztardy do sosu jogurtowego lub zastąp sok z cytryny octem jabłkowym. Latem warto wzbogacić surówkę świeżymi ziołami z ogródka.

Zostaw komentarz