Składniki:

Polędwiczka wieprzowa

400 gramów

Fix Kurczak w sosie pieczarkowym Knorr

1 opakowanie

Mąka do oprószenia

1 szczypta

Pieczarki

400 gramów

Cebula

130 gramów

Kiszone ogórki

100 gramów

Śmietana 18%

100 gramów

Sól i pieprz do smaku

1 szczypta

Olej roślinny do smażenia

50 mililitrów

Musztarda sarepska

1 łyżka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso potnij na grube kawałki, przypraw lekko solą i pieprzem, obtocz w mące i następnie zrumień na rozgrzanym tłuszczu – mięso odłóż na bok.

Krok 2

Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w grube plastry, przysmaż na patelni po mięsie. Kiedy się lekko zarumienią wsyp z powrotem mięso.

Krok 3

Całość zalej fixem Knorr rozmieszanym w 200 ml wody, łyżką musztardy i 100 ml śmietany. Gotuj przez 2-3 minuty.

Krok 4

Ogórki zetrzyj na tarce albo posiekaj w cienkie paski. Przygotowane danie serwuj z ryżem, kluseczkami lub kopytkami z ogórkami na górze.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej – klasyk w nowoczesnym wydaniu

Delikatna polędwiczka wieprzowa w aksamitnym sosie, otoczona aromatycznymi pieczarkami i cebulą – stroganoff to prawdziwa uczta dla podniebienia! To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem. Soczyste kawałki mięsa, obsypane delikatnie mąką i obsmażone na złocisty kolor, tworzą idealną bazę dla kremowego sosu. Sekret tkwi w połączeniu śmietany z odrobiną musztardy, które nadają potrawie charakterystyczny, lekko pikantny posmak.

Dla kogo?

Stroganoff to propozycja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Szczególnie ucieszy osoby ceniące sobie potrawy, które są jednocześnie sycące i eleganckie. Delikatna struktura polędwiczki wieprzowej sprawia, że danie jest odpowiednie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, które dopiero poznają bardziej wyraziste smaki.

Na jaką okazję?

Doskonale sprawdzi się jako codzienny, rodzinny obiad, ale z powodzeniem może też zagościć na świątecznym stole czy podczas przyjęcia imieninowego. Jego uniwersalność pozwala podać je zarówno w zwykły dzień, jak i podczas ważniejszych uroczystości. Podane z ryżem lub kopytkami stanowi pełnowartościowy posiłek, który zadowoli nawet najbardziej wymagających gości.

Czy wiesz, że?

Nazwa „stroganoff” pochodzi od nazwiska rosyjskiego arystokraty – hrabiego Aleksandra Stroganowa. Choć istnieje wiele historii dotyczących powstania tego dania, żadna z nich nie została jednoznacznie potwierdzona. Niezależnie od pochodzenia, stroganoff stał się międzynarodowym klasykiem, który na stałe zagościł w polskiej kuchni.

Dla urozmaicenia

Choć tradycyjnie przygotowuje się go z polędwiczki wieprzowej, możesz eksperymentować z innymi rodzajami mięs. Równie smaczny będzie stroganoff z kurczaka czy wołowiny. Możesz także wzbogacić danie o paprykę, dodać odrobinę papryki wędzonej dla głębszego aromatu lub zastąpić część śmietany jogurtem naturalnym dla lżejszej wersji.

Zostaw komentarz