Składniki:

Pieprz

1 łyżeczka

Oregano

1 łyżka

Kapary

1 łyżka

Ząbki czosnku

2 sztuki

Oliwa

0.3 szklanki

Sok z cytryny

0.5 szklanki

Steki z miecznika

4 sztuki

medium

średnie

15 min.

6 os.

Steki z miecznika

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgnieć czosnek. Odcedź kapary.

Krok 2

W misce połącz sok z cytryny, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Potem ubijaj, dopóki lekko nie zgęstnieje.

Krok 3

Wsyp kapary.

Krok 4

Steki usmaż na dużej patelni, następnie przenieś rybę do drugiego naczynia.

Krok 5

Wlej na patelnię połowę sosu i doprowadź do wrzenia.

Steki z miecznika w sosie kaparowym

Steki z miecznika to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci każdego miłośnika owoców morza. Delikatne mięso miecznika, połączone z aromatycznym sosem cytrynowo-kaparowym, tworzy harmonijne połączenie smaków, które przeniesie Cię wprost na słoneczne wybrzeże Morza Śródziemnego.

Dla kogo?

Danie idealne dla osób ceniących wyrafinowane smaki i lekkość owoców morza. Steki z miecznika to propozycja dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych, a jednocześnie pragną skosztować czegoś wyjątkowego. Miecznik ma delikatny smak, który spodoba się nawet osobom rzadko jedzącym ryby.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Steki z miecznika sprawdzą się zarówno na elegancką kolację we dwoje, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. To danie, które z pewnością zrobi wrażenie na gościach podczas uroczystej kolacji, ale jest na tyle proste w przygotowaniu, że możesz je podać również na codzienny obiad, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.

Czy wiesz, że?

Miecznik to ryba o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu. Jest bogata w kwasy omega-3 oraz witaminy z grupy B. Kapary, będące nieodłącznym składnikiem tego dania, to pąki kwiatowe krzewu kaparowego, które dodają potrawie charakterystycznego, lekko pikantnego aromatu.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sos o świeże zioła – szczególnie dobrze sprawdzi się bazylia lub natka pietruszki. Steki z miecznika doskonale komponują się z grillowanymi warzywami, risotto cytrynowym lub prostą sałatką z rukoli skropioną oliwą.

Zostaw komentarz