Składniki:
Makaron spaghetti
200 gramów
Pierś z kurczaka
300 gramów
Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr
1 opakowanie
Oliwa z oliwek
3 łyżki
Suszone pomidory
100 gramów
Świeża bazylia
1 pęczek
Śmietana
300 mililitrów
Parmezan lub inny ser o zdecydowanym smaku
100 gramów
Orzechy piniowe
50 gramów
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Śmietanę wymieszaj w naczyniu miksera z bazylią. Na patelni, na rozgrzanym oleju usmaż pokrojonego w kostki kurczaka. Na drugiej suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Kiedy będą gotowe, połącz razem i dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość polej śmietaną zmiksowaną z bazylią, wsyp Fix Knorr. Wszystko razem przed zagotowaniem starannie wymieszaj.
Krok 3
Do gotowego sosu wsyp ugotowany makaron i tarty parmezan. Całość dokładnie wymieszaj i serwuj.
Spaghetti w sosie bazyliowym – klasyka w nowej odsłonie
Aromatyczne spaghetti w sosie bazyliowym to prawdziwa uczta dla zmysłów! Delikatny makaron al dente otulony kremowym sosem z bazylią, wzbogacony smakiem kurczaka, orzeszków pinii i suszonych pomidorów tworzy harmonijną kompozycję smaków. Sekret tego dania tkwi w idealnym połączeniu śmietany z bazylią, która nadaje potrawie niepowtarzalny aromat i świeżość. Dodatek parmezanu dopełnia całości, tworząc aksamitną konsystencję sosu, który idealnie przylega do każdego kawałka makaronu. To proste, a jednocześnie wyrafinowane danie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy włoskiej kuchni.
Dla kogo?
Makaron z sosem bazyliowym to pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni! Szczególnie przypadnie do gustu osobom ceniącym sobie klasyczne smaki w nowym wydaniu. Jeśli jesteś fanem spaghetti, ta wersja z pewnością stanie się jedną z Twoich ulubionych. Doskonała propozycja zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, które pokochają kremową konsystencję sosu.
Na jaką okazję?
Spaghetti w sosie bazyliowym sprawdzi się idealnie jako szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy czasu na gotowanie jest niewiele. To również świetna propozycja na nieformalną kolację z przyjaciółmi czy rodzinny posiłek w weekend. Bo przecież zawsze jest dobry dzień na spaghetti!
Czy wiesz, że?
Spaghetti to długi i cienki makaron, będący jednym z podstawowych składników tradycyjnej kuchni włoskiej. We Włoszech nazwa ta odnosi się wyłącznie do rodzaju makaronu, podczas gdy w Polsce określa również dania z niego przygotowywane. Prawdziwe włoskie spaghetti zawsze podaje się al dente – lekko twarde w środku.
Dla urozmaicenia
Pod koniec gotowania dodaj do sosu bazyliowego kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, które nie tylko wzbogacą smak potrawy, ale również dodadzą jej koloru. Możesz także eksperymentować z dodatkiem świeżego szpinaku lub rukoli, które doskonale komponują się z bazylią.