Składniki:

Mięso mielone

200 gramów

Fix Spaghetti Bolognese Knorr

1 opakowanie

Spaghetti

175 gramów

Papryka

1 sztuka

Cukinia

1 sztuka

Starty parmezan

1 łyżka

Olej

2 łyżki

Ser mascarpone

1 łyżka

Woda

250 mililitrów

easy

łatwe

40 min.

2 os.

Spaghetti bolognese z warzywami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obsmaż mięso na rozgrzanym oleju aż stanie się sypkie. Wlej 250 ml wody i doprowadź do wrzenia.

Krok 2

Przygotuj zawartość saszetki Fix Spaghetti Bolognese Knorr do mięsa według instrukcji na opakowaniu. Potem dodaj do mięsa i starannie wymieszaj.

Krok 3

Przygotuj makaron spaghetti al dente w sporej ilości wrzącej, posolonej wody. Potem schłodź go zimną wodą na sitku.

Krok 4

Oczyść jarzyny, opłucz i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć do sosu i gotuj bez pokrywki, na małym ogniu przez 5 - 8 minut.

Krok 5

Serwuj spaghetti z sosem, oprószone tartym parmezanem. Możesz dołożyć do sosu także 1 łyżkę sera mascarpone i przyprawić go wedle gustu pieprzem oraz solą, jeśli stwierdzisz, że jest to konieczne.

Spaghetti Bolognese z Warzywami – Klasyk w Nowej Odsłonie

Spaghetti bolognese to prawdziwy włoski klasyk, który skradł serca smakoszy na całym świecie. Nasza wersja wzbogacona o świeże warzywa to doskonały sposób na szybki, pełnowartościowy obiad, który zachwyci całą rodzinę. Sekret tkwi w idealnie ugotowanym makaronie al dente oraz aromatycznym sosie, który można wzbogacić kremowym serem mascarpone dla uzyskania aksamitnej konsystencji.

Dla Kogo?

Spaghetti bolognese z warzywami to propozycja dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej, którzy cenią sobie proste, ale sycące dania. Doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację w gronie przyjaciół. To także świetna opcja dla zapracowanych osób, które szukają szybkiego i pożywnego posiłku po długim dniu.

Na Jaką Okazję?

To danie sprawdzi się na co dzień, ale także na nieformalnych spotkaniach z bliskimi. Spaghetti bolognese to również doskonały pomysł na obiad w chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i dodającego energii. Podane z lampką czerwonego wina stanie się ucztą godną prawdziwego włoskiego wieczoru.

Czy Wiesz, Że?

Spaghetti ma ponad tysiącletnią historię! Pierwsze wzmianki o tym makaronie pochodzą z XI wieku z Włoch. Mimo upływu czasu, danie to wciąż cieszy się ogromną popularnością na całym świecie i jest serwowane w niemal każdej restauracji oferującej dania kuchni międzynarodowej.

Dla Urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Do tradycyjnego sosu bolognese możesz dodać cukinię, paprykę lub inne ulubione warzywa. Łyżka kremowego sera mascarpone nada sosowi aksamitności, a świeżo zmielony czarny pieprz podkreśli smak całości. Pamiętaj o posypaniu dania świeżo startym parmezanem przed podaniem.

Zostaw komentarz