Składniki:
1 paczka spaghetti (400 g)
4 żółtka
300 ml śmietany 36
100 g startego parmezanu
Sól
1 szczypta
Biały pieprz
1 szczypta
1 pęczek posiekanej natki
Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr
1 sztuka
średnie
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Musiało to wyglądać mniej więcej tak: pewnego dnia włoski górnik powrócił z roboty wściekły, zgłodniały i wyczerpany. Jeść! – krzyknął od wejścia. Nie starczyło czasu na gotowanie bolognese. Praktyczna małżonka natychmiast sporządziła gęsty sos z użyciem śmietany i boczku. Uratowała swój związek małżeński, a przy sposobności stworzyła SPAGHETTI ALLA CARBONARA
Krok 2
W sporym garnku doprowadź do wrzenia wodę z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Gotuj przez minutę, dodaj spaghetti, ugotuj al dente. W międzyczasie przygotuj sos: żółtka połącz ze śmietaną i 2-3 łyżkami parmezanu. Odcedź makaron (zachowaj trochę wody z gotowania w małej miseczce), a garnek po makaronie ponownie postaw na ogniu i rozgrzej. Dodaj boczek, usmaż na chrupko. Dolej nieco wody z makaronu i zeskrob łyżką w garnku, aby zebrać wszystko co przywarło do dna i boków. Wsyp makaron, dodaj sos, wymieszaj. Podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia, bo żółtka się zetną. Kiedy sos zgęstnieje, przełóż całość do miski i wymieszaj z pozostałym parmezanem. Możesz dosolić, ale niezbyt mocno, gdyż ser i boczek są słone. Posyp natką i serwuj.
Spaghetti alla Carbonara – klasyka włoskiej kuchni w Twoim domu
Spaghetti alla Carbonara to prawdziwa perełka włoskiej kuchni, która łączy w sobie prostotę i wyrafinowany smak. Legenda głosi, że danie to powstało z potrzeby chwili – gdy głodny górnik wrócił z pracy, a jego żona musiała szybko przygotować sycący posiłek z dostępnych składników. Tak narodził się kremowy, aromatyczny sos na bazie jajek, śmietany i chrupiącego boczku, który do dziś podbija podniebienia na całym świecie.
Dla kogo?
Carbonara to idealne danie dla zabieganych, którzy cenią sobie szybkie, ale pełnowartościowe posiłki. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację we dwoje. Kremowa konsystencja i bogaty smak zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Na jaką okazję?
Ten włoski klasyk doskonale sprawdzi się na szybki obiad w środku tygodnia, gdy czasu jest mało, a apetyt duży. Równie dobrze zaprezentuje się podczas nieformalnej kolacji ze znajomymi, gdy chcesz podać coś prostego, ale efektownego.
Czy wiesz, że…?
Tradycyjna włoska carbonara nie zawiera śmietany! Oryginalny przepis bazuje wyłącznie na jajkach, które po połączeniu z gorącym makaronem i odrobiną wody z gotowania tworzą kremowy sos. W naszej wersji dodajemy śmietanę dla uzyskania jeszcze bardziej aksamitnej konsystencji.
Dla urozmaicenia
Spróbuj dodać do carbonary groszek, grzyby lub kawałki kurczaka. Możesz też eksperymentować z różnymi rodzajami sera – oprócz parmezanu świetnie sprawdzi się pecorino romano. Dla ostrzejszego smaku dodaj więcej świeżo zmielonego czarnego pieprzu.