Składniki:

Makaron spaghetti

300 gramów

Bulion warzywny Knorr

2 sztuki

Strąki ostrej papryki chilli – pokrojonej razem z pestkami w drobną kostkę

2 sztuki

Natka pietruszki posiekanej

100 gramów

Cała główka czosnku obrana i pokrojona w plastry

1 sztuka

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

100 gramów

Starty parmezan

150 gramów

Woda

2 litry

easy

łatwe

20 min.

4 os.

Spaghetti aglio olio

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z szerokim dnem zagotuj dwa litry wody, wsyp do niej dwie kostki Knorr. Wsyp makaron i gotuj go około 8 minut mieszając, od czasu do czasu – makaron powinien być lekko twardy, ale nie powinien się kruszyć.

Krok 2

Na dużej patelni podgrzej oliwę, wsyp do niej czosnek i ostrą paprykę, smaż do momentu, aż czosnek stanie się złoty. Następnie dodaj posiekaną natkę oraz makaron, do mieszanki wlej również kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu.

Krok 3

Wszystko wymieszaj starannie, ułóż na talerze, hojnie posyp parmezanem.

Spaghetti Aglio Olio – Klasyka Włoskiej Kuchni

Spaghetti aglio olio to kwintesencja włoskiej prostoty i smaku. Ten tradycyjny przepis opiera się na harmonijnym połączeniu al dente ugotowanego makaronu, aromatycznego czosnku i wysokiej jakości oliwy z oliwek. Sekret tkwi w idealnym wyważeniu składników i technice przygotowania, która pozwala wydobyć pełnię smaków.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i osób ceniących proste, ale wyraziste smaki. Spaghetti aglio olio sprawdzi się zarówno jako szybki obiad dla zapracowanych, jak i elegancka propozycja dla osób preferujących lekkie, bezmięsne posiłki. Pikantna nuta papryczki chili zadowoli amatorów ostrzejszych doznań kulinarnych.

Na jaką okazję?

Spaghetti aglio olio to doskonały wybór na szybki obiad w środku tygodnia, kiedy brakuje czasu na skomplikowane dania. Równie dobrze sprawdzi się jako eleganckie pierwsze danie podczas kolacji z przyjaciółmi. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, co czyni je idealnym rozwiązaniem, gdy niespodziewanie pojawią się goście.

Czy wiesz o tym?

Tradycyjny przepis na aglio olio pochodzi z Neapolu i zawiera tylko cztery składniki: makaron, czosnek, oliwę i peperoncino. W niektórych regionach Włoch dodaje się również bułkę tartą dla uzyskania ciekawszej tekstury. Sekret udanego dania tkwi w zachowaniu kilku łyżek wody z gotowania makaronu – skrobia w niej zawarta pomaga składnikom połączyć się w jedwabistą całość.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić klasyczną wersję o świeże pomidorki koktajlowe, podsmażone krewetki lub grillowane kawałki kurczaka. Ciekawym dodatkiem będą też prażone orzeszki piniowe lub odrobina soku z cytryny, która nada potrawie orzeźwiający charakter. Pamiętaj, by przed podaniem hojnie posypać danie świeżo startym parmezanem i udekorować listkami bazylii.

Zostaw komentarz