Składniki:

Pierś z kurczaka

5 sztuk

Pieczarki

200 gramów

Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr

0.5 opakowania

Natka pietruszki

0.5 pęczka

Kwaśna śmietana

5 łyżek

Ryż do podania

easy

łatwe

48 min.

5 os.

Soczysty kurczak z pieczarkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błonek, potem lekko rozbij tłuczkiem, aby jego grubość nie przekraczała 2 cm.

Krok 2

Pieczarki pokrój na cienkie plastry.

Krok 3

W misce połącz śmietanę z pieczarkami, posiekaną natką pietruszki i przyprawą z opakowania Fix Knorr.

Krok 4

Połącz mięso z marynatą oraz pieczarkami.

Krok 5

Umieszczaj pojedynczo piersi kurczaka razem z pieczarkami w torebkach pergaminowych, które są dołączone do opakowania Fix Knorr.

Krok 6

Torebki zamknij dokładnie i umieść na ruszcie. Piecz w piekarniku z opcją grillowania w 200 °C przez 15 minut. Serwuj z ryżem i sosem powstałym w trakcie pieczenia.

Soczysty kurczak z pieczarkami w torebce

Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z aromatycznymi pieczarkami to klasyczne połączenie, które zawsze zachwyca podniebienia. Nasz przepis na soczystego kurczaka z pieczarkami to gwarancja udanego obiadu – mięso pozostaje soczyste dzięki pieczeniu w specjalnej torebce, a pieczarki nadają potrawie głębokiego, leśnego aromatu.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny, szczególnie dla osób ceniących sobie szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Delikatny smak kurczaka spodoba się nawet wybrednym dzieciom, a dorośli docenią harmonię smaków i aromatów. To propozycja dla zabieganych, którzy nie chcą rezygnować z domowych, pełnowartościowych posiłków.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Kurczak z pieczarkami sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Podany z ryżem i obfitym sosem powstałym podczas pieczenia, stanowi eleganckie danie, które można przygotować bez wielogodzinnego stania przy kuchni. Doskonały wybór na weekendowy obiad lub szybki posiłek w środku tygodnia.

Czy wiesz o tym?

Pieczenie w torebce pergaminowej to technika, która pozwala zachować wszystkie soki i aromaty wewnątrz potrawy. Dzięki temu mięso pozostaje niezwykle soczyste, a wszystkie smaki intensywnie się przenikają. Śmietana w marynacie dodatkowo zmiękcza mięso, czyniąc je wyjątkowo delikatnym.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając do marynaty suszone pomidory, oliwki lub kapary. Zamiast ryżu spróbuj podać kurczaka z kaszą pęczak lub puree ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do marynaty odrobinę białego wina lub soku z cytryny.

Zostaw komentarz