Składniki:

Pierś z kurczaka

4 sztuki

Przyprawa do grilla Knorr

0.5 opakowania

Rukola

200 gramów

Twardy ser kozi

100 gramów

Czerwona papryka

1 sztuka

Boczek w plastrach

200 gramów

Olej z orzecha włoskiego

50 mililitrów

Białe wino

3 łyżki

Syrop balsamiczny

1 łyżka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Piersi z kurczaka z rukolą i kozim serem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość Fixu Knorr połącz z olejem z orzechów włoskich oraz białym winem.

Krok 2

Czerwoną paprykę owiń w folię aluminiową, piecz przez około 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 °C. Po wystudzeniu zdejmij skórkę, usuń nasiona i pokrój na drobne kawałki.

Krok 3

Filety pokrój na cienkie plastry o grubości 1 cm i roztłucz tłuczkiem. Mięso obtocz w przygotowanym marynacie.

Krok 4

Małą porcję rukoli, fragment papryki i sera koziego owiń w płaty mięsa. Całość otocz dookoła plastrami boczku.

Krok 5

Roladki włóż do torebki do smażenia, umieszczając po cztery sztuki, i smaż około 12 minut, obracając torebkę od czasu do czasu. Roladki serwuj oblane syropem balsamicznym, na białym ryżu.

Roladki z kurczaka z rukolą i kozim serem – elegancja na talerzu

Delikatne piersi z kurczaka, aromatyczny ser kozi i świeża rukola tworzą harmonijne połączenie w tych wyjątkowych roladkach. Otulone chrupiącym boczkiem i skąpane w marynacie z oleju orzechowego i białego wina, zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dodatek pieczonej czerwonej papryki nadaje całości słodkawej nuty, a kropla syropu balsamicznego dopełnia kompozycję, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Dla kogo?

Roladki z kurczaka to propozycja dla miłośników wyrafinowanych smaków i nietuzinkowych połączeń. Docenią je osoby ceniące sobie eleganckie dania, które jednocześnie są proste w przygotowaniu. To również świetna opcja dla tych, którzy lubią zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym, co wygląda profesjonalnie, a nie wymaga umiejętności szefa kuchni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Te efektowne roladki sprawdzą się zarówno podczas uroczystej kolacji, jak i rodzinnego obiadu. Są idealne na przyjęcia, gdzie chcesz zaimponować gościom, ale również na romantyczną kolację we dwoje. Pokrojone na mniejsze kawałki mogą służyć jako wykwintna przekąska podczas spotkań towarzyskich czy imprez okolicznościowych.

Czy wiesz, że?

Sekret tych roladek tkwi w odpowiednim połączeniu składników. Kozi ser nadaje potrawie kremowości i charakterystycznego, lekko orzechowego posmaku, który idealnie komponuje się z goryczką rukoli. Pieczenie papryki przed dodaniem do farszu wydobywa jej naturalną słodycz i głębię smaku, co stanowi doskonały kontrapunkt dla pozostałych składników.

Dla urozmaicenia

Roladki możesz podać na różne sposoby – z białym ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kaszą. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sałatka grecka lub mix świeżych warzyw skropionych oliwą. Dla bardziej wyrazistego smaku, możesz dodać do farszu suszone pomidory lub oliwki, a całość posypać świeżymi ziołami.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Talerzy do pizzy

Zamów Talerzy do pizzy już teraz!


image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF