Składniki:
Ciabatta
4 sztuki
Kiełbasa chorizo
200 gramów
Boczek
200 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
2 sztuki
Czerwona cebula
1 sztuka
Zielona papryczka chili
1 sztuka
Jajka
4 sztuki
Kwaśna śmietana
50 mililitrów
Ser gorgonzola
250 gramów
Olej
15 mililitrów
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanym oleju na patelni zrumień pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę chorizo.
Krok 2
Kiedy kiełbasa zrumieni się, wsyp drobno posiekaną cebulę i zieloną papryczkę chili pokrojoną na cienkie plasterki oraz dodaj wszystko posypując pokruszonymi mini kostkami Knorr.
Krok 3
Jajka połącz ze śmietaną i przelej na patelnię.
Krok 4
Zredukuj ogień i smaż do momentu, gdy masa jajeczna będzie ugotowana.
Krok 5
W tym czasie przekrój ciabatty wzdłużnie. Zrób z nich tosty albo upiecz na złoto na grillu.
Krok 6
Cienko pokrojony boczek przysmaż na patelni z obu stron, dopóki nie stanie się chrupiący.
Śniadaniowa bruschetta z kiełbasą chorizo – energetyczny start dnia
Dla kogo?
Ta aromatyczna bruschetta to idealna propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Połączenie pikantnej kiełbasy chorizo z delikatną jajecznicą na chrupiącej ciabatcie zadowoli każdego, kto szuka pożywnego śniadania z charakterem. Doskonała dla osób aktywnych, które potrzebują solidnej dawki energii na początek dnia.
Na jaką okazję?
Bruschetta z chorizo sprawdzi się zarówno jako weekendowe śniadanie dla rodziny, jak i brunch ze znajomymi. To także świetny pomysł na leniwe niedzielne poranki, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie czegoś wyjątkowego. Podana z świeżo parzoną kawą stworzy idealny duet kulinarny na dobry początek dnia.
Czy wiesz, że?
Kiełbasa chorizo pochodzi z Półwyspu Iberyjskiego i zawdzięcza swój charakterystyczny smak i kolor papryce. Tradycyjnie dojrzewa przez kilka tygodni, co nadaje jej intensywnego aromatu. Połączenie chorizo z jajkami to klasyka kuchni hiszpańskiej, która doskonale sprawdza się również w formie bruschett na chrupiącej ciabatcie.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić bruschettę dodając świeże zioła – szczególnie dobrze sprawdzi się kolendra lub bazylia. Dla miłośników serów, odrobina startego parmezanu lub pokruszonego sera feta nada daniu nowego wymiaru. Jeśli lubisz bardziej kremową konsystencję jajecznicy, zwiększ ilość śmietany lub dodaj łyżkę mascarpone.