Składniki:
Pieczarki
500 gramów
Cebula
1 sztuka
Masło
3 łyżki
Kromki bułki
4 sztuki
Chrzan śmietankowy
1 łyżka
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 szczypta
łatwe
30 min.
2 os.

Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą i lekko osuszamy.
Krok 2
Nagrzewamy patelnię, wkładamy 2 łyżki masła i pieczarki. Smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut (dopóki nie zrumienią się z każdej strony). Na końcu smażenia dodajemy pokrojoną w krążki cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem - ja osobiście sypię sporą szczyptę soli i pieprzu, gdyż preferuję intensywny smak pieczarek.
Krok 3
Kromki bułki smarujemy masłem i obsypujemy przyprawą do grzanek. Umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy do momentu zrumienienia.
Krok 4
Na talerzu umieszczamy pieczarki, grzanki i sporą łyżkę chrzanu śmietankowego. Według mnie najlepiej harmonizuje z pikantnie doprawionymi pieczarkami.
Smażone pieczarki z grzankami i chrzanem śmietankowym
Aromatyczne smażone pieczarki podane z chrupiącymi grzankami i orzeźwiającym chrzanem śmietankowym to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika prostych, a jednocześnie wyrazistych smaków. Soczyste pieczarki zrumienione na maśle w towarzystwie karmelizowanej cebuli tworzą idealną kompozycję, która doskonale komponuje się z chrupiącymi grzankami i kremowym chrzanem.
Dla kogo?
Ta prosta przekąska sprawdzi się zarówno jako szybki lunch dla zapracowanych, jak i elegancka przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Miłośnicy grzybowych smaków będą zachwyceni intensywnym aromatem pieczarek, a dodatek chrzanu śmietankowego wprowadza przyjemny, pikantny akcent, który równoważy całość dania.
Na jaką okazję?
Smażone pieczarki z grzankami to doskonała propozycja na nieformalną kolację, spotkanie przy winie czy jako przekąska podczas wieczornego seansu filmowego. Sprawdzą się również jako elegancki starter przed głównym daniem podczas rodzinnego obiadu czy spotkania ze znajomymi.
Czy wiesz o tym?
Pieczarki są nie tylko smaczne, ale także bogate w białko, błonnik i witaminy z grupy B. Chrzan śmietankowy nie tylko dodaje wyrazistości smakowej, ale również wspomaga trawienie i ma właściwości rozgrzewające, co czyni to danie idealnym na chłodniejsze dni.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić smak pieczarek dodając pod koniec smażenia odrobinę świeżego tymianku lub rozmarynu. Dla bardziej wyrazistego smaku, spróbuj dodać kilka kropel sosu sojowego lub łyżeczkę musztardy dijon do pieczarek podczas smażenia. Grzanki możesz przygotować z różnych rodzajów pieczywa – od klasycznej bagietki po pełnoziarniste kromki.
