Składniki:

Czerwone papryki

4 sztuki

Ser feta

15 dekagramów

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżka

Pomidory

2 sztuki

Dymka

1 pęczek

Kukurydza z puszki

25 dekagramów

Orzechy włoskie

100 gramów

Śmietana

100 mililitrów

Listki bazylii do dekoracji

Posiekana natka pietruszki

1 łyżka

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Oliwa z oliwek

2 łyżki

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Słodka papryka faszerowana serem feta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj szczypiorek, a następnie połowę zrumień na oliwie. Pokrój i wrzuć pomidory, krótko je przesmaż, po czym całość pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Odetnij górę papryk i usuń z nich nasiona.

Krok 3

Ser feta pokrój w kostkę, a orzechy włoskie rozdrobnij. Potem połącz śmietanę z fetą, wsyp orzechy, pietruszkę, kukurydzę oraz zrumienioną cebulę z pomidorami.

Krok 4

Przypraw uzyskaną masę przyprawą Knorr i pieprzem.

Krok 5

Wypełnij papryki przygotowanym nadzieniem, nakryj odciętą górą i umieść w piekarniku na 30 minut. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia posyp je resztą dymki. Serwuj danie ozdobione listkami ziół.

Słodka papryka faszerowana serem feta – letnia uczta dla podniebienia

Papryka faszerowana to prawdziwy hit w sezonie letnim i jesiennym. Nasze przepisy często zawierają mięso lub ryż, ale dzisiaj proponujemy coś wyjątkowego – paprykę faszerowaną serem feta zapiekaną w piekarniku. To połączenie słodkiej papryki z kremowym serem feta, soczystymi pomidorami, chrupiącymi orzechami włoskimi i kukurydzą tworzy harmonię smaków, która zachwyci każdego.

Sekret tego dania tkwi w starannie dobranych składnikach i prostym przygotowaniu. Podsmażona dymka nadaje głębi smaku, a delikatna śmietana łączy wszystkie składniki w kremowe nadzienie. Przyprawy Knorr dopełniają całości, tworząc idealnie zbalansowany farsz.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Dla kogo?

Idealne danie dla miłośników nadziewanych warzyw i osób poszukujących lekkiego, ale sycącego posiłku. Jeśli cenisz sobie połączenie słodkiej papryki z wyrazistym smakiem sera feta, to przepis właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się doskonale jako lekki obiad lub kolacja w gronie rodziny. Urządzasz przyjęcie? Papryka faszerowana serem feta będzie niebanalną przystawką, która zachwyci Twoich gości swoim wyglądem i smakiem.

Czy wiesz, że?

Feta to tradycyjny grecki ser produkowany z mleka owczego i koziego lub wyłącznie owczego. Od 2002 roku nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona tylko dla serów pochodzących z Grecji.

Dla urozmaicenia

Masz w domu paprykę w innym kolorze? Nie martw się! Żółte lub zielone papryki faszerowane serem feta będą równie smaczne, a dodatkowo urozmaicą kolorystycznie Twój talerz.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF