Składniki:

Ziemniaki

6 sztuk

Cebula

1 sztuka

Olej

Pieprz

Rozmaryn

2 łyżeczki

Sól

Śmietana 18%

1.5 szklanki

Jabłko

1 sztuka

Koperek

1 pęczek

Papryka

1 łyżeczka

Ogórek kiszony

2 sztuki

Papryka słodka w proszku

2 łyżeczki

Płaty śledziowe z oliwy

4 sztuki

medium

średnie

60 min.

4 os.

Śledzie z ziemniakami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i przekrój je na połowy.

Krok 2

Rozmaryn połącz z paprykami, solą i pieprzem oraz 3 łyżkami oleju. Skrop ziemniaki i zamieszaj, aby całkowicie były pokryte sosem.

Krok 3

Umieść ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj 35 minut w temperaturze 190 stopni.

Krok 4

Cebulę posiekaj, ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę, podobnie postąp z jabłkiem i posiekaj koperek. Wszystkie składniki wymieszaj i połącz ze śmietaną.

Krok 5

Potem wrzuć śledzie pocięte w paski, przypraw.

Krok 6

Oziębione kartofle, zalej śledziem w sosie.

Śledzie z ziemniakami – klasyk w nowoczesnym wydaniu

Aromatyczne ziemniaki pieczone z rozmarynem w towarzystwie kremowych śledzi to propozycja, która łączy tradycję z nowoczesnością. Soczyste ziemniaki pokryte mieszanką rozmarynową nabierają złocistego koloru i chrupiącej skórki podczas pieczenia. Tymczasem delikatne śledzie otulone kremowym sosem ze śmietaną, chrupiącą cebulką, kwaskowatymi ogórkami i słodkim jabłkiem tworzą idealny kontrast smaków.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Danie idealne dla miłośników tradycyjnych smaków w odświeżonej formie. Przypadnie do gustu zarówno starszym osobom ceniącym klasykę, jak i młodszym, poszukującym nowych doznań kulinarnych. To propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słonego i kremowego smaku śledzi z aromatycznymi ziemniakami.

Na jaką okazję?

Śledzie z ziemniakami sprawdzą się doskonale jako elegancka przystawka na świątecznym stole, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. To również świetny pomysł na rodzinny obiad w chłodniejsze dni lub kolację z przyjaciółmi przy lampce białego wina.

Czy wiesz o tym?

Śledzie są bogatym źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy D, dzięki czemu wspierają odporność organizmu. Połączenie ich z pieczonymi ziemniakami tworzy pełnowartościowy posiłek, który nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale również na długo zapewnia uczucie sytości.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sos śledziowy o suszone żurawiny lub kapary dla dodatkowego aromatu. Ziemniaki świetnie smakują również z dodatkiem czosnku lub tymianku zamiast rozmarynu. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do sosu śledziowego łyżeczkę musztardy francuskiej lub kilka kropel soku z cytryny.

Zostaw komentarz