Składniki:

Cebula

1 sztuka

Pieprz

1 szczypta

Sól

1 szczypta

Cukier

1 łyżeczka

Śmietana 18%

250 mililitrów

Sok z cytryny

2 łyżki

Musztarda

1 kilogram

Kefir

3 łyżki

Koper

1 szczypta

Filet śledziowy

50 dekagramów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Śledź w śmietanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok.10 min.,osuszamy i kroimy na porcje. Śmietanę łączymy z kefirem,musztardą,następnie doprawiamy cukrem,solą i pieprzem.

Krok 2

Cebulę obieramy i kroimy drobno. W miseczce łączymy razem śledzie i cebulę. Skrapiamy sokiem cytrynowym i oprószamy pieprzem.

Krok 3

Teraz śledzie zalewamy sporządzonym sosem. Na wierzchu posypujemy koperkiem. Potrawę można serwować wraz z ziemniakami. Smacznego.

Śledź w śmietanie – klasyk polskiej kuchni

Śledź w śmietanie to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Delikatne filety śledziowe skąpane w kremowym sosie ze śmietany i kefiru, z dodatkiem aromatycznej cebuli i świeżego koperku, tworzą harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Śledź w śmietanie to propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków. Jest to danie, które docenią zarówno starsi, jak i młodsi, szczególnie ci, którzy cenią sobie klasyczne polskie receptury. To również świetna opcja dla osób poszukujących prostego, ale sycącego posiłku, który można przygotować z wyprzedzeniem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten klasyk polskiej kuchni sprawdzi się doskonale jako przystawka podczas świątecznego obiadu, element wigilijnej kolacji czy danie na rodzinne uroczystości. Śledzie w śmietanie to również doskonała propozycja na spotkania ze znajomymi przy kieliszku wytrawnego wina lub schłodzonej wódki.

Czy wiesz o tym?

Śledzie są bogate w kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Dodatek kefiru do sosu nie tylko nadaje mu lekkiej kwaskowatości, ale również dostarcza probiotyków wspierających zdrowie układu pokarmowego. Tradycyjnie śledzie moczono, by pozbyć się nadmiaru soli, co jest praktyką stosowaną do dziś.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić swoje śledzie w śmietanie o pokrojone w kostkę jabłko, które doda świeżości i słodyczy. Ciekawym dodatkiem będą również kapary lub ogórki konserwowe. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj szczyptę chili lub papryki wędzonej. Podawaj z ciepłymi ziemniakami w mundurkach lub chrupiącym pieczywem.

Zostaw komentarz